Serviciul german de informații externe susține că a interceptat comunicații radio, în care soldați ruși discută despre ucideri nediscriminatorii în Ucraina.
În două discuții separate, soldații ruși au descris modul în care interoghează militari inamici și civili și apoi îi împușcă, susține, sub protecția anonimatului, un oficial al serviciilor germane de informații, citat de „The Washington Post”.
Dezvăluirile, relatate pentru prima dată de revista germană „Der Spiegel” și confirmate de alte trei persoane familiarizate cu subiectul, demontează și mai mult afirmațiile Rusiei, potrivit cărora atrocitățile din Ucraina - inclusiv masacrul de la Bucha - sunt comise doar după ce soldații săi părăsesc zonele ocupate.
Crime cu sânge rece
Într-una dintre aceste interceptări, un soldat îi povesteşte altuia cum el şi alţi colegi au împuşcat o persoană pe o bicicletă. În altă conversaţie, interceptată de Agenția germană de Informații Externe (BND), se aude un bărbat care spune că „mai întâi civilii sunt interogaţi, apoi sunt împuşcaţi”.
Potrivit „Der Spiegel”, respectivele înregistrări au fost prezentate în Parlamentul german, iar din materialul BND se deduce că membri ai „Grupului Wagner”, care „s-au remarcat deja în intervenţia din Siria pentru cruzimea lor deosebită”, ar fi implicaţi și în moartea unor civili din Ucraina. Această unitate militară de mercenari este cunoscută pentru legăturile sale strânse cu președintele Vladimir Putin, a reamintit o altă sursă din serviciile germane de informații, care susține că este foarte posibil ca și un alt contractor privat să fie implicat în aceste masacre.
Strategie premeditată
„Der Spiegel” mai relatează că interceptările telefonice ale BND arată că împuşcarea civililor nu a fost o acţiune izolată a unor soldaţi, ci dovedesc că trupele ruse vorbeau despre fapte comise zilnic.
„Acest lucru indică faptul că uciderile de civili făceau parte din acţiunea armatei ruse, posibil dintr-o strategie clară. Este vorba despre propagarea fricii şi a terorii în rândul populaţiei civile pentru a elimina rezistenţa acesteia!”, notează publicaţia germană.
Deoarece trupele rusești se bazează pe dispozitive de comunicare nesecurizate, inclusiv smartphone-uri și stații radio „push-to-talk”, unitățile de luptă ale Moscovei sunt extrem de vulnerabile, susțin oficiali occidentali din domeniul apărării și al informațiilor, citați de „The Washington Post”.
„Cruzimile raportate i-au afectat foarte puternic pe membrii comitetelor parlamentare germane, care au fost informați.”
Sursă din Parlamentul de la Berlin