x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania, alegeri regionale: Partidul cancelarului Merkel ajunge pe locul trei, în urma populiştilor (sondaje)

Germania, alegeri regionale: Partidul cancelarului Merkel ajunge pe locul trei, în urma populiştilor (sondaje)

04 Sep 2016   •   21:10
 Germania, alegeri regionale: Partidul cancelarului Merkel ajunge pe locul trei, în urma populiştilor (sondaje)

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), se află pe locul trei în sondajele publicate după închiderea urnelor în alegerile regionale din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară, creştin-democraţii fiind în urma social-democraţilor din SPD şi a formaţiunii antiimigraţie Alternativa pentru Germania (AfD), relatează agenţiile internaţionale de presă.

Potrivit sondajelor publicate de posturile de televiziune, formaţiunea SPD ar fi obţinut circa 30% din voturi, AfD circa 21%, iar CDU între 19% şi 20%.

Aceste cifre arată înfrângerea cancelarului Merkel în propriul ei fief electoral, concomitent cu avansul partidului populist AfD.

'Nu este plăcut pentru noi', a recunoscut într-un interviu acordat postului ZDF, citat de Reuters, Michael Grosse-Groehmer, unul dintre deputaţii CDU, el admiţând de asemenea că 'aceia care au votat pentru AfD au transmis un mesaj de protest'.

Scrutinul pentru parlamentul regional din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară s-a desfăşurat exact la un an de la decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide porţile Germaniei pentru sutele de mii de migranţi veniţi din afara Europei, provocând astfel nemulţumirea unei părţi a populaţiei germane, nemulţumire concretizată în creşterea popularităţii formaţiunii antiimigraţie AfD.

Iniţial o formaţiune eurosceptică ce a respins ajutarea Greciei de către Uniunea Europeană, AfD a contestat deschis politica uşilor deschise faţă de migranţi susţinută de Angela Merkel.

De altfel, această politică a mai fost sancţionată şi în alegerile regionale desfăşurate în luna martie în alte trei landuri, unde AfD a înregistrat de asemenea rezultate peste aşteptări, în timp ce CDU a scăzut faţă de alegerile precedente.

În prima reacţie după publicarea sondajelor, lidera AfD, Frauke Petry, a apreciat că la acest scrutin 'alegătorii s-au pronunţat clar împotriva politicii dezastruoase a lui Merkel privind migraţia'. 'Am pus CDU la locul său', a mai spus ea, potrivit agenţiei DPA.

În opinia liderului AfD din landul landului Mecklenburg-Pomerania Inferioară, Leif-Erik Holm, citat de AFP, rezultatul acestui vot 'este probabil începutul sfârşitului pentru cancelarul Merkel', aluzie la alegerile generale care vor avea loc anul viitor.

Dar chiar dacă numărarea voturilor va confirma că AfD se află pe locul doi, acest partid nu va putea să intre în coaliţia din guvernul regional al landului Mecklenburg-Pomerania Inferioară în condiţiile în care CDU şi SPD pot forma o majoritate şi îşi vor menţine actualul acord de guvernare. AGERPRES

×