x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania desecretizează arhiva nazistă

Germania desecretizează arhiva nazistă

de Sînziana Stancu    |    29 Noi 2007   •   00:00

Germania va declasifica peste 45 de milioane de documente aparţinănd fostului regim nazist, cu informaţii despre cele 17,5 milioane de victime ale dictatorului Adolf Hitler.


Arhiva, ţinută in secret timp de 60 de ani, conţine documente şi inregistrări din lagărele de concentrare naziste, scrie AFP. Acestea vor fi puse la dispoziţia publicului şi a cercetătorilor. Pănă acum arhiva nu a putut fi consultată decăt in "scop umanitar", adică in mod individual şi nominal, de către supravieţuitorii şi rudele victimelor regimului nazist, la cererea expresă a acestora, fiind utilizată exclusiv pentru identificarea şi cercetarea persoanelor dispărute sau pentru cereri de despăgubire.


KILOMETRICÃ.... La fel de şocant ca şi ororile naziste, este şi modul in care a fost organizată arhiva. Aceasta se intinde pe o suprafaţă de 27 de kilometri de rafturi, in localitatea Bad Arolsen din centrul Germaniei, documentele fiind ordonate şi gestionate conform rigorilor naziste. Unsprezece ţări s-au ocupat de arhivă, intre care, in afară de Germania, se numără şi Franţa, Israelul şi Statele Unite. In prezent, arhiva este administrată de o sucursală a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.



  Â

×
Subiecte în articol: externe