x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania - Doi suspecţi de terorism au fost arestaţi la bordul unei curse KLM

Germania - Doi suspecţi de terorism au fost arestaţi la bordul unei curse KLM

26 Sep 2008   •   00:00

Un comando al poliţiei a intervenit vineri la bordul unui avion al companiei KLM, pe aeroportul din Koln, din vestul Germaniei, şi a arestat doi suspecţi de terorism, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei regionale, relatează AFP.



Un comando al poliţiei a intervenit vineri la bordul unui avion al companiei KLM, pe aeroportul din Koln, din vestul Germaniei, şi a arestat doi suspecţi de terorism, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei regionale, relatează AFP.

Operaţiunea echipei speciale de intervenţie a poliţiei a avut loc la ora 06.55 (07.55, ora României). Poliţiştii au arestat un somalez de 23 de ani şi un german de origine somaleză, în vârstă de 24 de ani, a adăugat purtătorul de cuvânt al poliţiei regionale din Renania de Nord-Westfalia, Frank Scheulen.

Aceştia au fost arestaţi la bordul unui avion al companiei KLM, care urma să ajungă la Amsterdam, a precizat el.

Poliţia a descoperit în apartamentele lor scrisori de adio în care îşi exprimau dorinţa de a muri pentru jihad, au relatat două posturi de televiziune.

Potrivit site-ului cotidianului german Bild, cele două persoane erau supravegheate "de mai multe luni".

Trei terorişti au fost reţinuţi, în septembrie 2007, în regiunea Sauerland (vestul Germaniei), fiind suspectaţi de pregătirea atentatelor cu maşină-capcană de mare aploare împotriva obiectivelor americane din Germania.

Cele trei persoane, Daniel Schneider, Fritz Gelowicz şi Adem Yilmaz, cu vârste cuprinse între 23 şi 30 de ani şi presupuşi membri ai unei mişcări islamiste din Uzbekistan, Uniunea Jihadului Islamic, vor fi judecate la Dusseldorf (vestul Germaniei), a anunţat la începutul lunii septembrie Parchetul General Federal, autoritate competentă în cazurile de terorism.

Ulterior, avionul a decolat cu o întârziere de o oră şi zece minute, a precizat aceeaşi sursă.

Germania figurează printre ţintele declarate ale mai multor mişcări islamiste. Între timp pe teritoriul statului au fost anihilate mai multe reţele teroriste.

Parchetul General Federal a anunţat deja luna aceasta arestarea a trei suspecţi de teorism, dintre care doi turci şi un cetăţean german de origine afgană. Doi dintre ei sunt presupuşi membri ai Uniunii Jihadului Islamic, iar al treilea afiliat unui nucleu al-Qaida.

Atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite au fost pregătite în special la Hamburg, de o celulă condusă de unul din kamikaze, Mahommed Atta.

Potrivit cotidianului berlinez Tegesspiegel, care citează surse din cadrul serviciilor de securitate, cei doi suspecţi se îndreptau spre Pakistan, via Amsterdam şi Uganda. Atât Scheulen cât şi KLM au subliniat că operaţiunea de vineri dimineaţa s-a desfăşutat paşnic.

"Nu a fost deloc spectaculos", a declarat poliţistul. "Nu este vorba despre un asalt", a declarat o purtătoare de cuvânt a KLM din Olanda. "Doi pasageri au ieşit din avion după ce uşile au fost închise, înainte de decolarea zborului KL 1804 Koln-Amsterdam", a declarat aceasta.

"Pasagerii au fost rugaţi să coboare din avion, a avut loc o inspecţie a bagajelor şi apoi o verificare a cabinei", a explicat purtătoarea de cuvânt Ellen van Ginkel. Autorităţile au lansat joi un apel către martori şi au distribuit portretul unui alt suspect care ar avea legături cu Uniunea Jihadului islamic.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe