Planurile includ ca Bundesbank, banca centrală a Germaniei, să acumuleze lichidități suplimentare pentru a face față unei creșteri bruște a cererii, și să limiteze retragerile, a declarat o sursă.
Oficialii și băncile analizează, de asemenea, distribuția, discutând, de exemplu, despre accesul prioritar la combustibil pentru transportatorii de numerar, au declarat alte persoane, comentând pregătirile care s-au accelerat în ultimele săptămâni după ce Rusia a blocat livrările de gaze.
Discuțiile implică banca centrală, autoritatea de reglementare a pieței financiare, BaFin, și mai multe asociații ale industriei financiare, au spus susrsele citate, dintre care unele au vorbit sub rezerva anonimatului despre planuri care sunt private și în schimbare.
Deși autoritățile germane au minimizat în mod public probabilitatea unei pene de curent, discuțiile arată atât cât de serios iau această amenințare și cât de mult se străduiesc să se pregătească pentru potențiale pene de curent cauzate de creșterea costurilor energiei sau chiar de sabotaje.
De asemenea, sunt subliniate ramificațiile tot mai largi ale războiului din Ucraina pentru Germania, care s-a bazat timp de decenii pe energia rusească la prețuri accesibile și care acum se confruntă cu o inflație de două cifre și cu amenințarea unor perturbări cauzate de penuria de combustibil și energie.
Accesul la numerar este o preocupare specială pentru germani, care apreciază securitatea și anonimatul pe care le oferă și care tind să îl folosească mai mult decât alți europeni, unii încă mai dețin mărci germane, înlocuite cu euro în urmă cu mai bine de două decenii.
Aproximativ 60% din cumpărăturile zilnice sunt plătite în numerar, potrivit unui studiu recent al Bundesbank, care a arătat că germanii retrag în medie peste 6.600 de euro anual, în principal de la bancomate.
În urmă cu zece ani, un raport parlamentar avertiza asupra "nemulțumirilor" și a "altercațiilor agresive" în cazul în care cetățenii nu vor putea face rost de numerar în timpul unei pene de curent.
A existat o goană după numerar la începutul pandemiei din martie 2020, când germanii au retras cu 20 de miliarde de euro mai mult decât au depus. Acesta a fost un record și a funcționat fără probleme.
Dar o eventuală pană de curent ridică noi întrebări cu privire la posibilele scenarii, iar oficialii revizuiesc intensiv această problemă, pe măsură ce criza energetică din cea mai mare economie europeană se adâncește și iarna se apropie.
În cazul unei pene de curent, o opțiune pentru factorii de decizie ar putea fi limitarea cantității de numerar pe care o retrag persoanele fizice, a declarat una dintre persoane.
Unul dintre punctele slabe pe care planificarea le-a expus implică firmele de securitate care transportă banii de la banca centrală la bancomate și bănci.
Mai mult de 40% dintre germani se tem de o pană de curent în următoarele șase luni, potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de Funke Mediengruppe.
Biroul pentru dezastre din Germania a declarat că a recomandat oamenilor să păstreze numerar acasă pentru astfel de urgențe.
Autoritățile germane de reglementare financiară sunt îngrijorate de faptul că băncile nu sunt pe deplin pregătite pentru întreruperi majore de energie electrică și consideră că este un risc nou, neprevăzut până acum, a declarat un oficial cu cunoștințe directe despre acest subiect.
(sursa: Mediafax)