x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania HOTĂRÂTĂ să renunțe total la importurile de petrol din Rusia

Germania HOTĂRÂTĂ să renunțe total la importurile de petrol din Rusia

16 Mai 2022   •   11:04
Germania HOTĂRÂTĂ să renunțe total la importurile de petrol din Rusia
Sursa foto: djedzura/Getty Images/iStockphoto

Germania vrea să oprească total importurile de petrol din Rusia, chiar dacă UE nu va lua o decizie în acest sens, scrie Bloomberg, citând oficiali guvernamentali.

Autoritățile de la Berlin caută alți furnizori și speră să rezolve aprovizionarea cu petrol în următoarea jumătate de an.

La nivelul UE se discută despre o posibilă amânare a embargoului deoarece Ungaria se opune, fiind extrem de dependentă de livrările de petrol și gaze rusești. 

În prezent, Germania mai depinde doar în procent de circa 12% de țițeiul din Rusia, de la 35% înainte de invazia în Ucraina. 

O rafinărie mare din estul țării mai procesează petrol rusesc, livrat prin conducta Drujba, operată de Rosneft. 

Autoritățile au găsit varianta utilizării unei conducte mai vechi, care leagă portul Rostock de la Marea Baltică și rafinăria de la Schwedt, dar are o capacitate redusă și asigură doar 60% din necesar. Soluția ar fi să crească presiunea de pompare și să fie modernizată infrastructura. 

O altă soluție analizată ar fi ca petrolul necesar pentru rafinăria de la Schwedt să provinp din rezerva națională din portul Wilhelmshaven, de unde va fi transportat prin canalul Kiel până la Rostock şi de acolo prin vechiul oleoduct până la rafinărie.

Dar Rosneft (companie rusă) nu vrea să schimbe furnizorul, motiv pentru care executivul german vrea să emită un act normativ prin care să preia controlul asupra rafinăriei de la 1 iunie. 
 

×
Subiecte în articol: germania petrol Rusia