x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania nu acceptă distrugerea armelor chimice siriene pe teritoriul său. Albania a anunţat acelaşi lucru

Germania nu acceptă distrugerea armelor chimice siriene pe teritoriul său. Albania a anunţat acelaşi lucru

de Istvan Deak    |    19 Noi 2013   •   16:59
Germania nu acceptă distrugerea armelor chimice siriene pe teritoriul său. Albania a anunţat acelaşi lucru

Germania nu doreşte să accepte pe teritoriul său arme chimice siriene în vederea distrugerii lor, în cadrul aplicării unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU privind eliminarea arsenalului chimic sirian înainte de 30 iunie 2014, a declarat ministrul german de Externe Guido Westerwelle, citat de cotidianul Die Zeit.
În schimb, Berlinul este dispus să acorde sprijin tehnic şi financiar acestui proces, a adăugat el.
“Vom furniza fonduri şi materiale, vom oferi logistica noastră pentru ca armele chimice să fie distruse. Aceasta este întreaga contribuţie pe care putem s-o oferim, dacă privim problema din punct de vedere geografic”, a indicat şeful diplomaţiei germane.
Prin refuzul de a distruge armele chimice siriene pe teritoriul său, Germania a preluat poziţia adoptată săptămâna trecută de Albania.
Premierul albanez, Edi Rama, a respins propunerea SUA de a autoriza distrugerea pe teritoriul Albaniei a arsenalului de arme chimice sirian, afirmând că ţara sa este prost echipată pentru a gestiona eliminarea a mii de tone de deşeuri toxice, potrivit Reuters şi AFP.
“Este imposibil pentru Albania să participe la o astfel de operaţiune, pentru că nu are capacităţile necesare”, a declarat oficialul albanez, într-un briefing de presă, citat de AFP.  Afirmaţiile lui Rama, transmise în direct din piaţa mare din Tirana, au fost aclamate de mii de manifestanţi.
Anunţul făcut de această ţară membră a NATO şi aliată fidelă a SUA reprezintă un pas înapoi în cadrul planului ruso-american vizând distrugerea arsenalului sirian de gaz sarin, gaz muştar şi alţi agenţi toxici consideraţi prea periculoşi pentru a fi eliminaţi în Siria, ţară aflată în război civil, scrie Reuters.
Sute de persoane au manifestat joi la Tirana şi în alte câteva oraşe din Albania pentru a protesta la adresa posibilităţii distrugerii arsenalului chimic sirian pe teritoriul albanez, ca urmare a solicitării Washingtonului către Guvernul de la Tirana.
Damascul a declarat 1.300 de tone de produse chimice şi precursori folosiţi la producerea de arme chimice, precum şi mai mult de 1.200 de elemente de muniţie neexplodate. Regimul sirian a mai făcut publice 41 de facilităţi de la 23 de uzine ce pot fi utilizate la fabricarea de arme chimice.


×
Subiecte în articol: arme chimice arme chimice siria