x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania se pregătește de război cu Rusia? Raport confidențial: “cel mai probabil scenariu este un conflict cu Rusia pe flancul estic al NATO”

Germania se pregătește de război cu Rusia? Raport confidențial: “cel mai probabil scenariu este un conflict cu Rusia pe flancul estic al NATO”

de Andreea Tiron    |    28 Noi 2022   •   22:15
Germania se pregătește de război cu Rusia? Raport confidențial: “cel mai probabil scenariu este un conflict cu Rusia pe flancul estic al NATO”

Este oare posibilă o asemenea escaladare a conflictului, iar NATO să intre în război direct cu Rusia? În respectatul ziar Der Spiegel a fost publicat pe surse un document strategic confidențial care dezvăluie că armata germană se pregătește pentru un potențial război cu Rusia.

Bugetul pentru 2023 adoptat vineri de parlamentul german are în centru său o creștere masivă a cheltuielilor militare și reduceri extreme în domeniile sănătății, educației și serviciilor sociale.

În iunie, Bundestag-ul (parlamentul federal) a aprobat finanțarea „Activelor speciale ale Bundeswehr (Serviciile armate)”, în valoare de peste 100 de miliarde de euro, lansând cea mai mare ofensivă de reînarmare de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează presa germană.

În respectatul ziar Der Spiegel a fost publicat pe surse un document strategic confidențial care dezvăluie că armata germană se pregătește pentru un potențial război cu Rusia.

Armata germană, Bundeswehr, ar fi lansat documentul secret, de 68 de pagini, pe plan intern, încă din luna septembrie.

Șeful Bundeswehr, Eberhard Zorn, a avertizat că Germania ar putea fi atacată și a propus planuri pentru un viitor conflict armat cu Rusia.

Raportul susține că Germania se confruntă cu amenințări „existențiale”.

Potrivit jurnaliștilor din Germania, documentul începe cu afirmația: „Războiul în Europa este din nou o realitate”, iar scenariul cel mai probabil ar fi un conflict cu Rusia pe flancul estic al NATO.

Der Spiegel a menționat că documentul de strategie subliniază nevoia de „descurajare”.

În ultimele decenii, armata germană s-a concentrat pe unități mici, specializate, dar acest raport spune că forțele armate vor acorda prioritate antrenării unor unități mari care sunt întotdeauna pregătite pentru război.

Documentul reafirmă angajamentul Bundeswehr față de NATO, dar precizează, de asemenea, că Berlinul începe să ia în considerare propria sa autonomie strategică, independentă de Washington.

Der Spiegel a caracterizat documentul ca o schiță pentru o „mega-reformă” a forțelor armate.

Germania și Franța au fost în general văzute ca fiind mai puțin agresive împotriva Rusiei decât Statele Unite. Dar când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, situația s-a schimbat complet.

Cancelarul german Olaf Scholz a descris escaladarea războiului ca pe un „punct de cotitură” pentru Europa. Guvernul său s-a angajat prompt în prima remilitarizare substanțială a țării de la sfârșitul războiului rece.

Scholz a anunțat că administrația sa va crea un „fond special de apărare” de 100 de miliarde de euro, pe lângă bugetul militar german de 50 de miliarde de euro pe an.

În iunie, parlamentul Germaniei, Bundestag, a aprobat acest fond special.

Reuters a raportat că Germania intenționează să-și aloce cel puțin 2% din PIB cheltuielilor militare, „făcând-o al treilea cel mai mare stat care investește în armată din lume, după Statele Unite și China”.

×