x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania: Un fost gardian de la Auschwitz a fost condamnat la cinci ani de închisoare

Germania: Un fost gardian de la Auschwitz a fost condamnat la cinci ani de închisoare

17 Iun 2016   •   16:27
Germania: Un fost gardian de la Auschwitz a fost condamnat la cinci ani de închisoare

Un fost gardian al lagărului de concentrare de la Auschwitz, în vârstă de 94 de ani, a fost condamnat la cinci ani de închisoare după ce o instanţă din Germania l-a găsit vinovat de complicitate la uciderea a peste 170.000 de persoane, majoritatea evrei, relatează DPA şi Reuters.

Reinhold Hanning, care s-a oferit voluntar să facă parte din trupele Waffen SS ale lui Adolf Hitler, a participat la uciderea sistematică a 170.000 de persoane între 1943 şi 1944 la Auschwitz, a stabilit instanţa din Detmold.

Apărarea a argumentat că simpla prezenţă a lui Hanning în lagăr nu înseamnă că el este responsabil direct pentru crime, în timp ce procurorii au spus că el poate fi condamnat pentru că a contribuit la funcţionarea lagărului.

Hanning a fost prezent în lagăr în timpul aşa-numitei 'Operaţiuni Ungaria', în cadrul căreia, pe o perioadă de trei luni în 1944, au fost deportaţi la Auschwitz 425.000 de evrei unguri. Majoritatea dintre ei au fost ucişi prin gazare la sosire.

Hanning, intrat în trupele Waffen SS la 18 ani, a luptat pe frontul din Balcani şi apoi pe cel rusesc, fiind ulterior transferat la Auschwitz, la începutul lui 1942. Membru al unităţii SS Totenkopf, el a fost repartizat la lagărul de bază Auschwitz-I, dar supraveghea ocazional rampa de sosiri de la Birkenau (Auschwitz-II).

Potrivit actului de acuzare, Hanning, în calitate de gardian, a făcut parte din maşinăria de exterminare de la Auschwitz în perioada în care în acest lagăr au avut loc cele mai multe crime, majoritatea victimelor fiind evrei aduşi din toată Europa ocupată de nazişti, dar şi polonezi, romi, homosexuali şi prizonieri de război sovietici.

La o audiere din aprilie, Hanning şi-a cerut scuze public. "Mi-e ruşine că am lăsat această nedreptate să se producă şi că nu am făcut nimic pentru a o împiedica. Îmi pare sincer rău", a spus el atunci.

Reinhold Hanning este cel de-al treilea acuzat dintr-o serie de procese declanşată prin condamnarea, în 2011, a lui John Demjanjuk, fost gardian la Sobibor, urmată de cea a lui Oskar Groening, ex-contabilul de la Auschwitz, anul trecut. Alţi doi foşti membri ai SS sunt judecaţi.AGERPRES

×