Novak Djokovic a decis să doneze premiul în valoare de aproximativ 500.000 dolari obţinut după câştigarea Mastersului 1000 de la Roma persoanelor afectate de gravele inundaţii din Serbia, a anunţat marţi fundaţia umanitară a tenismanului sârb, numărul 2 mondial.
Fundaţia lui Djokovic a adunat, de asemenea, 100.000 de dolari din donaţii via Pay Pal, bani care vor fi destinaţi refacerii grădiniţelor şi şcolilor care au suferit pagube în timpul inundaţiilor.
Ajutorul va fi acordat în coordonare cu Guvernul sârb, a adăugat fundaţia, care a solicitat mai mult sprijin pentru reconstrucţia zonelor cele mai afectate ale ţării, în care 20 de persoane şi-au pierdut viaţa până în prezent. Potrivit Novak Djokovic Foundation, banii vor fi folosiţi în special pentru reconstrucţia grădiniţelor şi şcolilor care au fost afectate de gravele inundaţii cu care se confruntă Serbia.
Dimensiunea dezastrului provocat de inundaţiile care afectează Serbia şi restul Balcanilor de săptămâna trecută, cele mai grave din ultimul secol, nu a fost deocamdată stabilită, însă conform autorităţilor locale pagubele sunt enorme.
Primul ministru sârb Aleksandar Vucic i-a mulţumit marţi lui Djokovic pentru ajutorul şi solidaritatea sa faţă de victimele inundaţiilor, în urma cărora au fost evacuate până acum aproximativ 31.000 de persoane, iar operaţiune de salvare continuă.
În Bosnia vecină, marţi a fost zi de doliu în memoria celor 24 de victime ale inundaţiilor, iar autorităţile din această ţară se tem că după retragerea completă a apelor bilanţul va fi şi mai tragic.
Apel la strângerea de ajutoare în România
Liga de Prietenie Româno Sârbă şi Crucea Roşie Română lansează un apel pentru strângerea de ajutoare umanitare pentru populaţia din Serbia afectată de inundaţiile din ultimele zile.
“Zilele acestea, în Serbia, ţara vecină şi prietenă, a avut loc cel mai mare dezastru natural din istoria modernă a Serbiei, inundaţii imense şi dezastruoase nemaiîntâlnite în ultimii 120 de ani, care au cuprins aproape jumătate din teritoriul tării. Potopul de dimensiuni biblice, oraşe şi sate întregi înghiţite de apă, multe victime umane, mii de animale înecate, terenuri agricole şi gospodării total distruse, suferinţă şi durere de nedescris, ne îndeamnă să facem pentru vecinii şi prietenii noştri sârbi acest apel pentru ajutor umanitar”, se arată într-un comunicat al Ligii de Prietenie Română Sârbă remis marţi Agerpres.
Potrivit sursei citate, cei care doresc să doneze ajutoare - persoane fizice, societăţi şi instituţii (conform sugestiei Guvernului Serbiei cea mai mare prioritate fiind ajutorul financiar), o pot face în contul: Liga de Prietenie Româno Sârbă CF 12646995; Cont: RO38RZBR0000060009775951 Banca: Raiffeisen Bank Agenţia Dorobanţi.
De asemenea, cei interesaţi pot să doneze bunuri materiale (apă îmbuteliată, conserve de hrană, produse pentru igienă, îmbrăcăminte pentru copii şi adulţi).
Au fost organizate următoarele centre de colectare: în Bucureşti, coordonator din partea Ligii de Prietenie Româno Sârbă - Dragan Krstic, număre de telefon 0722 247263, 021 3137712; la Ambasada Serbiei la Bucureşti, Calea Dorobanţilor nr. 34, telefon 021.2119871. Programul este non-stop.
Cei care doresc să răspundă la apelul umanitar de urgenţă lansat de Crucea Roşie, pentru a veni în sprijinul celor afectaţi, o pot face prin donaţii online, pe www.crucearosie.ro, şi prin SMS, la nr. 8829 (2 euro/SMS).
Ajutor aprobat de Guvernul României
Guvernul a aprobat marţi o hotărâre privind acordarea de către România a unor ajutoare umanitare externe de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Serbia şi pentru Bosnia şi Herţegovina, precum şi a asistenţei internaţionale.
Potrivit unui comunicat al Executivului remis Agerpres, prin hotărârea aprobată “se scot din rezervele de stat şi se acordă cu titlu gratuit, ca ajutoare umanitare, pentru populaţia din Serbia, Bosnia şi Herţegovina afectată de calamităţile naturale unele produse constând în alimente, pături, saci de dormit, cearşafuri, feţe de pernă, apă, în limita sumei de 880.000 lei”.
Sursa citată precizează că se va trimite în Serbia, ca ajutor de urgenţă, o echipă pentru evacuarea zonelor inundate, formată din personal şi echipamente specializate, aparţinând ISU Timiş.