La fiecare patru ani, alegerile din America sunt urmarite cu sufletul la gura. Miza nu este doar viitorul Americii, ci al lumii intregi. In functie de viitorul ocupant al Casei Albe, liderii straini isi fac planuri de viitor, se bucura sau se intristeaza.
ANA ILIE
|
OPTIUNE. Daca ar fi dupa francezi sau germani, Bush nu ar mai prinde al doilea mandat |
Prezidentialele din America nu mai sunt de mult doar o preocupare a americanilor. Miza lor depaseste cu mult granitele fizice ale tarii si multe state, mari si mici, puternice sau slabe, urmaresc cu atentie ce se intampla la fiecare patru ani in SUA, se hotarasc cu ce candidat tin si cine le poate fi daca nu un prieten, macar un partener. De multe ori, candidatul la
Casa Alba favorit al guvernelor se intampla sa nu fie si favoritul popoarelor lor.
SPRIJIN LA NIVEL INALT. Spre exemplu, daca guvernele arabe din Golful Persic ar putea participa la alegerile din America, multe dintre ele l-ar vota cu siguranta pe presedintele George W. Bush. Aceasta alegere nu este impartasita de cetatenii acestor state, care il considera pe Bush un dusman al musulmanilor, prin prisma razboiului din Irak. Arabia Saudita, care a avut in ultima vreme o relatie marcata de tensiuni cu SUA, l-ar alege pe Bush, un presedinte cu care a avut deja de-a face, si nu pe democratul John Kerry, un candidat a carui campanie electorala a dat dovada, in opinia autoritatilor Regatului, de "ostilitate" fata de Riyad. In Kuweit, unde Bush este privit ca omul care l-a rasturnat pe Saddam Hussein, dictatorul irakian care nu s-a sfiit sa invadeze micutul stat, optiunea guvernului este evidenta.
URAT DE ARABI. Pe de alta parte insa, "toti americanii de origine araba si confesiune musulmana vor sa voteze pentru John Kerry, pentru a se debarasa de un presedinte care a declansat o cruciada", a spus pentru AFP Issa Ben Mohammad Al-Zedjali, directorul publicatiei Times of Oman. Aceleasi sentimente de simpatie pentru Kerry le nutresc si arabii din Golful Persic, si nu pentru ca democratul ar avea niscaiva calitati deosebite, ci numai prin contrast cu Bush, ale carui actiuni sunt considerate aici extremiste si rasiste.
EUROPENII, CONTRA. Avand in vedere sondajele, s-ar zice ca domneste printre europeni sentimentul ca inca patru ani cu Bush la Casa Alba ar fi de rau augur pentru Europa. Nu este nici un secret ca britanicii, germanii, francezii, spaniolii si olandezii nutresc o mare antipatie pentru Bush. Un sondaj realizat luna trecuta de catre o organizatie germana cu sediul la Washington, Marshall Fund, arata ca 75% dintre europeni nu sunt de acord cu felul in care Bush intelege sa faca politica externa, in vreme ce 73% cred ca razboiul din Irak a crescut riscul unor atacuri teroriste in toata lumea.
MICII ALIATI
Pe de alta parte sunt tarile din centrul si estul Europei, care il sustin cu tarie pe Bush si care nu au ezitat sa trimita trupe in Irak.
Sunt tari precum Romania sau Polonia, unde scrutinul de la 2 noiembrie este urmarit cu infrigurare, iar pumnii sunt stransi pentru actualul presedinte. Emotiile sunt mari mai ales ca o eventuala infrangere a lui Bush ar putea avea repercusiuni asupra acestor tari care i-au sustinut politica externa atat de controversata.