x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gigantul chinez Alibaba se prabuseste. Cât a costat criticarea regimului de la Beijing

Gigantul chinez Alibaba se prabuseste. Cât a costat criticarea regimului de la Beijing

26 Oct 2021   •   21:30
Gigantul chinez Alibaba se prabuseste. Cât a costat criticarea regimului de la Beijing

În urma faimosului discurs al fondatorului Alibaba Jack Ma, din octombrie 2020, când miliardarul a criticat vehement sistemul financiar din China, acţiunile gigantului din e-commerce s-au depreciat cu peste 43%.

Compania a pierdut 344 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă, cea mai mare scădere de acest fel la nivel global, conform datelor agregate de Bloomberg. La scurt timp după respectivul discurs, Beijingul a suspendat listarea duală a diviziei fintech a Alibaba, Ant Group, şi a lansat o serie de măsuri asupra sectorului tech, provocând scăderi masive în rândurile unora dintre cele mai importante companii chineze.

În iulie, acţiunile grupului Tencent au devenit cele mai slab performante la nivel mondial, iar valoarea de piaţă a companiei s-a prăbuşit cu 170 de miliarde de dolari.

În octombrie 2020, acţiunile Alibaba atingeau un nivel record pe Bursa din Hong Kong, urmând să ajungă la un minim istoric în urmă cu trei săptămâni, în contextul în care Beijingul şi-a înăsprit controlul asupra companiei şi a solicitat o restructurare a diviziei fintech.

Listarea pe care urma să o efectueze Ant Group pe bursele din Shanghai şi Hong Kong ar fi reprezentat cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) a anului 2020, însă mişcarea a fost oprită în condiţiile în care autorităţile din Shanghai au declarat că firma prezintă „probleme majore”, printre care a numit un set de schimbări raportate la mediul de reglementare al fintech-urilor.

Cel care ar fi oprit listarea ar fi preşedintele Xi Jinping, după ce Ma a afirmat că sistemul de reglementare financiară din China continuă să sufoce inovaţia şi trebuie reformat imediat dacă plănuieşte să alimenteze creşterea economică a ţării.

Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca Alibaba să depăşească numărul de utilizatori activi estimaţi pentru al doilea trimestru al actualului exerciţiu financiar. Alibaba va publica rezultatele pe 5 noiembrie.

Mediafax

×