x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O glumă chinezească de 2 milioane de dolari

O glumă chinezească de 2 milioane de dolari

18 Mai 2023   •   07:15
O glumă chinezească de 2 milioane de dolari

„Luptă pentru a câștiga, făurește-ți o conduită exemplară”. Nu pare nimic de râs în această frază, însă ea a fost rostită într-un context care a stârnit hohote. Într-un spectacol de stand-up comedy care a avut loc weekendul trecut la Beijing, comicul Li Haoshi a povestit despre cei doi câini ai săi care urmăreau o veveriță: „Alți câini pe care îi vezi te-ar face să crezi că sunt adorabili. Acești doi câini mi-au amintit doar de... «Luptă pentru a câștiga, făurește-ți o conduită exemplară»”, a spus Li.

Marea problemă este că îndemnul la luptă și conduită-model este sloganul lansat în urmă cu zece ani de însuși președintele Xi Jinping, ca obiectiv al Armatei de Eliberare a Poporului - forțele militare chineze.

 

La scurt timp, comicul și trupa sa Shanghai Xiaoguo Culture Media Co au fost găsiți vinovați de „umilirea armatei populare”. Comicul a fost concediat, iar trupa amendată cu 14,7 milioane de yuani, adică aproximativ 2,1 milioane de dolari. De asemenea, activitatea Shanghai Xiaoguo Culture în capitala chineză a fost interzisă pe termen nelimitat.

 

„Nu vom permite niciodată vreunei companii sau individ să folosească capitala chineză ca scenă pentru a defăima imaginea glorioasă a Armatei de Eliberare a Poporului”, a anunțat filiala din Beijing a Biroului Ministerului Culturii și Turismului din China.

Incidentul aruncă lumină asupra climatului plin de provocări pentru comedianții chinezi, care au fost vizați deopotrivă de autorități și internauții care merg pe linia partidului. La sfârșitul anului 2020, stand-up comedianul Yang Li a fost acuzat de „sexism” și „ură împotriva bărbaților”, după ce a făcut glume despre bărbați.

 

„Mă simt profund rușinat și regret. Îmi voi asum responsabilitatea, voi opri toate activitățile, voi reflecta profund, mă voi reeduca".

comicul Li Haoshi

 

×
Subiecte în articol: gluma milioane dolari