Procurorul general al SUA, Alberto Gonzales, şi-a anunţat ieri demisia, in ciuda incercărilor preşedintelui american de a-l convinge să rămănă in funcţie.
Procurorul general al SUA, Alberto Gonzales, şi-a anunţat ieri demisia, in ciuda incercărilor preşedintelui american de a-l convinge să rămănă in funcţie.
Primul procuror general american de origine hispanică, Alberto Gonzales, a anunţat ieri că va părăsi funcţia la data de 17 septembrie şi le-a mulţumit tuturor pentru că a trăit "visul american". "Chiar şi cele mai proaste zile ale mele ca procuror general au fost mai bune decăt cele mai bune zile ale tatălui meu", a mai spus el, vizibil emoţionat.
Decizia de a părăsi funcţia a fost luată incă de vineri seară, informează New York Times. Bush l-a convins să işi amăne anunţul pănă ieri.
Administraţia americană nu a pomenit ieri despre un inlocuitor pentru Gonzales. Cu toate acestea, in presa de peste Ocean se vorbeşte de doi posibili candidaţi: Michael Chertoff, actualul secretar pentru Securitatea Internă, şi Frances Fragos Townsend, consilierul preşedintelui pentru probleme de Securitate Internă.
COLEGI. Prietenia Bush - Gonzales datează din anii â70, cei doi fiind colegi de şcoală in Texas. De altfel, Alberto Gonzales a fost implicat chiar in primul scandal ce l-a vizat pe George Bush. In 1996 l-a ajutat pe acesta să evite datoria de a face parte dintr-un juriu in cadrul unui proces, fapt ce ar fi dus la aflarea faptului că viitorul preşedinte american fusese prins conducănd sub influenţa alcoolului in urmă cu peste 20 de ani.
Gonzales a ajuns la Washington in 2001 şi de atunci a fost considerat unul dintre cei mai fideli aliaţi ai preşedintelui.
CRITICAT. Alberto Gonzales a devenit in acest an ţinta presiunilor venite atăt din partea democraţilor, căt şi a republicanilor, ambele tabere cerăndu-i demisia. Mai intăi a fost acuzat că a jucat un rol important in demiterea, pe criterii politice, a opt procurori federali. Scandalul a ţinut prima pagină multe săptămăni, mai ales in condiţiile in care s-a scris că alţi magistraţi s-ar afla pe lista neagră.
Gonzales a devenit din nou ţinta criticilor după ce s-a aflat că in calitate de consilier la Casa Albă a făcut parte dintr-o echipă avănd ca sarcină prelungirea programului de interceptări fără mandat, derulat la acea vreme de Departamentul de Justiţie.