Noile reguli de confidenţialitate ale Google, aplicate începând cu data de 1 martie, nu sunt conforme cu legislaţia europeană pentru protejarea datelor personale şi trebuie modificate, au anunţat marţi cele 27 de autorităţi europene în domeniul protejării datelor, transmite AFP.
Într-o notă comună, aceste autorităţi au cerut Google să "furnizeze informaţii mai clare şi mai complete asupra datelor colectate" şi asupra "finalităţii" lor, formulând în acest sens şi opt recomandări practice, şi au avertizat că această companie trebuie "să ia măsuri efective şi publice pentru a ajunge rapid într-o situaţie de conformitate". În aceeaşi notă, se solicită Google "să precizez cum şi în ce termen îşi va revizui politica de confidenţialitate ţinând cont de aceste recomandări".
"Nu cerem Google să pună pe tavă regulile sale de confidenţialitate, ci să le îmbunătăţească", a rezumat situaţia, în cadrul unei conferinţe de presă, Isabelle Falque-Pierrotin, preşedinta Comisiei Naţionale de Informatică şi Libertăţi, care a deplâns cu această ocazie faptul că Google cooperează la nivel mediu cu forurile europene.
Invocând o simplificare a politicii sale de confidenţialitate, Google a reunit cele 60 de reguli de utilizare într-una singură, regrupând informaţiile care provin de la mai multe dintre numeroasele sale servicii, care înainte erau separate, cum ar fi mesageria Gmail sau reţeaua de socializare Google+.
În replică la nota autorităţilor europene, responsabilul Google pentru viaţa privată, Peter Fleischer, a declarat că societatea sa este "încrezătoare" că noile reguli proprii privind confidenţialitatea "respectă" legislaţia europeană, iar noua sa politică de confidenţialitate dovedeşte existenţa unui "angajament continuu în direcţia protejării informaţiilor utilizatorilor şi a creării unor produse de calitate".
În mai, CNIL şi omologii săi (regrupaţi în G29), după o serie de analize şi de schimburi de informaţii cu Google, a afirmat că grupul nu a furnizat decât răspunsuri "deseori incomplete sau aproximative". Marţi, în concluziile sale redactate după şapte luni de anchetă, G29 a cerut Google să ia măsuri efective şi publice pentru a se pune în conformitate rapid cu Directiva europeană Informatică şi Libertăţi, care vizează protejarea dreptului la viaţă privată.
"Google dispune de câteva luni, trei sau patru, pentru a se pune în regulă. Dacă nu ia nicio măsură, atunci intrăm într-o fază contencioasă", a avertizat preşedinta CNIL. "Până acum am dat o şansă dialogului. Dacă Google nu ia nicio măsură, vom trece la faza contencioasă. Autorităţile mai multor ţări ar putea impune sancţiuni contra Google, un demers facilitat de poziţia noastră comună", a adăugat aceasta.
Ea a evocat sancţiuni pecuniare, reamintind, de exemplu, că Google a fost condamnat de CNIL acum trei ani la plata unei amenzi de 100.000 de euro pentru probleme de confidenţialitate privind serviciul său Google Street View.
Google nu precizează câţi utilizatori are în Europa celor 27, dar, potrivit lui Jakob Kohstamm, preşedintele G29, aceste măsuri ar putea afecta "viaţa a sute de milioane de clienţi ai Google".