x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia:” Linişte, Führerul doarme”

Grecia:” Linişte, Führerul doarme”

de Marina Constantinoiu    |    04 Oct 2013   •   21:10
Grecia:” Linişte, Führerul doarme”

În depoziţia sa în faţa judecătorilor care anchetează circumstanţele uciderii cântăreţului Pavlos Fyssas de către un militant al partidului neonazist din Grecia, Zorile Aurii (XA), şeful partidului, Nikos Mihaloliakos, a declarat că el dormea în acea seară, în timp ce desfăşurătoarele apelurilor telefonice dintre membrii partidului arată că are o legătură directă cu această afacere.

“M-am culcat devreme în seara crimei şi m-am trezit la ora 13.00. Nu ştiu nimic”, a susţinut Mihaloliakos, care a încercat să evite închisoarea spunând că nu vorbise cu nimeni în acea zi, scrie cotidianul elen Ta Nea, preluat de presseurop.eu. El a afirmat de asemenea că nu îl cunoaşte pe responsabilul XA din cartierul din Pireu unde a avut loc crima, în timp ce acesta era prezent în filiala locală a partidului, mai scrie cotidianul într-un articol intitulat “Linişte, Führerul doarme”.

Liderul partidului Zori Aurii a fost plasat joi în arest preventiv după o lungă depoziţie în faţa unui judecător din Atena, a anunţat agenţia de presă ANA, preluată de AFP.

El este acuzat că se află la conducerea unei organizaţii criminale, potrivit sursei amintite, în timp ce autorităţile de la Atena depun în continuare eforturi pentru a reduce la tăcere formaţiunea neonazistă, după uciderea, la 17 septembrie,  raperului antifascist de către un membru al Zorilor Aurii.

Alţi patru deputaţi ai partidului au fost, de asemenea, inculpaţi miercuri pentru ''constituirea și apartenenţa la o organizaţie criminală'', iar unul dintre ei a fost plasat în detenţie provizorie, a indicat o sursă judiciară, citată de AFP.

Majoritatea grecilor consideră partidul de extremă dreapta Zori Aurii drept o organizaţie criminală, potrivit unui sondaj publicat vineri, care arată că această formaţiune și-a pierdut aproape jumătate din sprijin după arestarea liderului său și a mai multor deputaţi. Partidul îşi continuă căderea în sondaje, pierzând 6 procente. “Asta anunţă poate începutul sfârşitului”, consideră Ta Nea.


×
Subiecte în articol: grecia