x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia: O reţea de trafic de migranţi către Europa a fost dezmembrată

Grecia: O reţea de trafic de migranţi către Europa a fost dezmembrată

03 Iun 2017   •   21:00
Grecia: O reţea de trafic de migranţi către Europa a fost dezmembrată

Poliţia elenă a anunţat sâmbătă dezmembrarea unei reţele de trafic de migranţi care încercau să părăsească Grecia pentru a ajunge în alte ţări europene şi "arestarea a 12 străini", dintre care şapte membri ai reţelei, celelalte persoane reţinute fiind migranţi, transmite AFP. 

Operaţiunea a fost coordonată de autorităţile elene, Europol şi poliţia judiciară britanică însărcinată cu crima organizată (NCA), a precizat poliţia greacă într-un comunicat de presă dat publicităţii la Atena. 

Reţeaua înlesnea transportarea migranţilor către nord, prin "aşa-zisa rută a Balcanilor", frontiera greaco-macedoneană, potrivit sursei citate. Ruta a fost folosită de sute de mii de migranţi în 2015, în timpul afluxului migraţionist către Europa şi înainte de închiderea frontierelor ţărilor europene în martie 2016. 

Preţul transferului ilegal pentru fiecare migrant varia în funcţie de ţara de destinaţie: pentru Elveţia, Franţa, Germania, Spania şi Suedia, cele mai căutate ţări din Europa continentală de către imigranţi, preţul varia între 4.000 şi 6.000 de euro de persoană, iar pentru Marea Britanie, preţul creştea la 8.000 - 10.000 de euro. Migranţii puteau ajunge chiar şi în Canada, dacă erau dispuşi să plătească 16.000 de euro de persoană. 

În unele cazuri, transferul ilegal se făcea prin aeroportul internaţional din Atena şi aeroporturile din Heraklion (Creta) şi din insula Lesbos, migranţii procurându-şi acte false cu ajutorul membrilor reţelei. 

AFP aminteşte că circa 60.000 de migranţi şi refugiaţi sunt blocaţi în Grecia de la închiderea frontierelor în Europa, acum mai bine de un an. AGERPRE

×