x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia poate rezista până în aprilie fără să se împrumute

Grecia poate rezista până în aprilie fără să se împrumute

22 Mar 2010   •   00:00
Grecia poate rezista până în aprilie fără să se împrumute

Grecia nu are nevoie să se împrumute până la finele lunii aprilie şi nu a decis, deocamdată, când va accesa din nou pieţele de capital pentru a-şi refinanţa datoriile ajunse la maturitate, a declarat un înalt oficial din Ministerul grec de Finanţe.



Grecia a împrumutat deja în acest an peste 15 miliarde de euro via T-bills, emisiuni de bonduri sindicalizate şi un plasament privat, însă analiştii estimează la 53,2 miliarde de euro necesităţile totale de împrumuturi pentru acest an, transmite Reuters, citat[ de Agerpres.

'Avem capacitatea de a funcţiona până la finele lunii aprilie fără a merge pe piaţă', a declarat adjunctul ministrului grec de Finanţe, Philippos Sachinidis într-un interviu acordat Mega TV. 'Nu am luat încă nicio decizie cu privire la momentul când ne vom împrumuta din nou de pe pieţele de capital', a adăugat Sachinidis.

Anterior, directorul agenţiei elene pentru administrarea datoriilor publice (PDMA) a declarat că Grecia trebuie să împrumute aproximativ 16 miliarde de euro până la finele lunii mai. Într-un interviu acordat vineri Frankfurter Allgemeine Zeitung, Petros Christodoulou a precizat că Grecia are datorii de aproximativ 23 miliarde de euro care ajung la maturitate în perioada 19 aprilie-23 mai, însă guvernul grec are o balanţă pozitivă de lichidităţi de aproximativ şapte miliarde de euro în prezent.

De asemenea, Philippos Sachinidis a declarat că Grecia nu cere banii de la partenerii europeni ci trimiterea unui mesaj adecvat către pieţe astfel încât costurile de creditare să scadă. În prezent Grecia, ţară a cărei datorie se ridică la 120,4 procente din PIB, plăteşte costuri aproape duble comparativ cu Germania pentru a-şi refinanţa datoriile. 'Ceea ce vrem să vedem este hotărârea zonei euro de a trimite un mesaj corect către pieţe, astfel încât data viitoare când Grecia merge pe pieţele internaţionale va beneficia de dobânzi mai bune', a declarat oficialul grec. În opinia lui Philippos Sachinidis, o idee ar fi un mecanism de sprijin format din fonduri puse deoparte de statele din zona euro care se pot împrumuta în condiţii mult mai bune. Grecia ar putea să se îndrepte spre acest fonduri dacă pieţele nu coboară dobânzile.

Mizând pe o reducere a deficitului bugetar cu patru procente în acest an, de la 12,7 procente din PIB la finele lui 2009 la 8,7 procente din PIB la finele lui 2010, Grecia a anunţat că ar putea fi nevoită să se îndrepte spre Fondul Monetar Internaţional dacă nu se va găsi o soluţie europeană pentru gestionarea datoriilor sale.

×
Subiecte în articol: externe