x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia, strânsă de beregată

Grecia, strânsă de beregată

de Anca Aldea    |    08 Noi 2011   •   21:00
Grecia, strânsă de beregată

Jean Claude Juncker, seful Eurogroup-ului, si Olli Rehn, comisarul european pentru Afaceri Economice, i-au transmis Greciei un mesaj nu tocmai prietenesc, semn ca Uniunea si-a pierdut rabdarea. Zona euro le-a cerut luni seara socialistilor si conservatorilor din Grecia, care urmeaza sa formeze un Guvern de coalitie, sa ofere un angajament scris privind respectarea promisiunilor de economii bugetare si reforme, inainte de deblocarea a noi fonduri.

'Ma astept ca noul guvern sa puna in practica tot ceea ce s-a decis la Bruxelles la 26 si 27 octombrie. (...) Vom cere autoritatilor elene sa trimita o scrisoare semnata de principalele doua partide, pentru a reafirma angajamentul tarii' privind respectarea masurilor decise pentru asanarea conturilor publice ale statului si planul de ajutor adoptat la sfarsitul lunii trecute, a declarat Juncker, potrivit editiei online a ziarului britanic Daily Telegraph. Minis­trul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schauble, i-a tinut isonul: 'Conditiile programului trebuie indeplinite inainte de a decide urmatoarea transa de imprumut', in valoare de 8 mili­ar­de de euro.

Scrisoarea de garantie ceruta de liderii din zona euro viitorului guvern de uniune nationala reprezinta, potrivit lui Olli Rehn, conditia pentru deblocarea, posibil luna aceasta, a urmatoarei transe. Intr-un comunicat publicat la Bruxelles, ministrul grec de Finante, Evangelos Venizelos, a confirmat ca deblocarea celor 8 miliarde de euro va interveni 'daca si imediat dupa ce noul guvern si fortele politice care il sustin vor confirma in scris angajamentele tarii legate de deciziile' luate la sfarsitul lui octombrie de catre liderii zonei euro. Imediat dupa ce liderii din zona euro vor primi aceasta confirmare, o echipa de reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International va merge in Grecia pentru a finaliza detaliile celui de-al doilea plan de salvare a tarii, a adaugat Venizelos.

Intre timp, premierul grec, Giorgios Papandreou, le-a cerut ieri ministrilor sai sa demisioneze pentru a crea climatul necesar formarii noului guvern de coalitie. Seful Exe­cutivului s-a declarat de acord sa demisioneze din functie, dupa o serie de discutii pe care le-a avut cu rivalul sau conservator Antonis Samaras, care este liderul formatiunii de dreapta Noua Democratie. Presa a vehiculat mai multe nume pentru viitorul premier, dintre acestia amintindu-i pe Samaras, reprezentantul grec la FMI, Panayotis Roumeliotis, mediatorul cetateanului european, juristul Nikiphoros Diamantouros, precum si Lucas Papademos, fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene (2002-2010) si fost guvernator al Bancii Centrale a Greciei (1994-2002), omul de incredere al lui Jean-Claude Trichet si consilier al lui Papandreou.

×
Subiecte în articol: externe criza grecia