x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecii au cotit-o spre dreapta

Grecii au cotit-o spre dreapta

09 Mar 2004   •   00:00

Conservatorii din Noua Democratie (ND, de opozitie) au castigat legislativele din Grecia, marcand astfel incheierea dominatiei socialistilor din PASOK, care acum se regasesc in opozitie, dupa zece ani neintrerupti de putere.

Doua tabere politice traditionale (conservatorii si socialistii), doua familii de politicieni (Papandreou si Caramanlis). Acestia au fost protagonistii confruntarii electorale de duminica din Grecia. Au castigat conservatorii, intrerupand sirul victoriilor electorale ale socialistilor, care acum trec in opozitie dupa aproape 20 de ani de putere cvasineintrerupta.

VICTORIA. Potrivit rezultatelor oficiale partiale, ND a obtinut 46,1% dintre sufragiile exprimate, in timp ce PASOK a obtinut 40,51. Departe mult de cele doua mari partide, comunistii (KKE), unul dintre cele mai conservatoare partide din Europa, au obtinut doar 5,6%, iar un alt minuscul partid de stanga (SYN) abia depaseste pragul minim, cu 3,09% din voturi. Rezultatul confirma tendinta de viraj spre dreapta din Europa, Grecia alaturandu-se unor tari precum Austria, Danemarca, Spania, Franta sau Italia, guvernate de conservatori.

TRADITIE. Nepot al marelui om de stat grec Constantin Caramanlis, liderul ND, Costas Caramanlis, devine, la 47 de ani, cel mai tanar premier grec din 1945 incoace. Primele probleme pe care le va avea de rezolvat sunt formarea unui guvern capabil sa atace delicatul subiect al negocierilor privind reunificarea Ciprului, precum si vegherea asupra incheierii lucrarilor pentru Jocurile Olimpice din vara, care sunt in intarziere si asupra carora mai planeaza si mari semne de intrebare in legatura cu masurile de securitate.

PROMISIUNI. In primul discurs de dupa anuntarea victoriei, Caramanlis le-a promis compatriotilor un nou inceput si a dat asigurari ca Jocurile Olimpice din august vor fi "cele mai sigure si mai bune" din lume. De altfel, potrivit BBC, chiar inaintea speechului, el s-a intalnit cu organizatorul Olimpiadei, Gianna Angelopoulos, ca sa discute despre finalizarea lucrarilor.

De la putere in opozitie

Aflati acum in opozitie, socialistii din PASOK au promis ca vor continua sa lupte pentru gasirea unei solutii drepte si viabile problemei cipriote, chestiune de importanta majora, dupa cum o caracterizeaza Iorgos Papandreou, fostul ministru de Externe si artizan al apropierii dintre Grecia si Turcia, el insusi dintr-o "dinastie" politica elena. Negocierile privind reunificarea Ciprului sunt in curs, scopul final fiind intrarea insulei reunite in UE la 1 mai. Papandreou a mai promis, cu aceeasi ocazie, si continuarea sustinerii proiectului Jocurilor Olimpice, eveniment care tine mai mult de mandria nationala decat de domeniul sportiv.
( MARINA CONSTANTINOIU )

×
Subiecte în articol: externe