Conservatorii din Noua Democratie (ND, de opozitie) au castigat legislativele din Grecia, marcand astfel incheierea dominatiei socialistilor din PASOK, care acum se regasesc in opozitie, dupa zece ani neintrerupti de putere.
Doua tabere politice traditionale (conservatorii si socialistii), doua familii de politicieni (Papandreou si Caramanlis). Acestia au fost protagonistii confruntarii electorale de duminica din Grecia. Au castigat conservatorii, intrerupand sirul victoriilor electorale ale socialistilor, care acum trec in opozitie dupa aproape 20 de ani de putere cvasineintrerupta.VICTORIA. Potrivit rezultatelor oficiale partiale, ND a obtinut 46,1% dintre sufragiile exprimate, in timp ce PASOK a obtinut 40,51. Departe mult de cele doua mari partide, comunistii (KKE), unul dintre cele mai conservatoare partide din Europa, au obtinut doar 5,6%, iar un alt minuscul partid de stanga (SYN) abia depaseste pragul minim, cu 3,09% din voturi. Rezultatul confirma tendinta de viraj spre dreapta din Europa, Grecia alaturandu-se unor tari precum Austria, Danemarca, Spania, Franta sau Italia, guvernate de conservatori.
TRADITIE. Nepot al marelui om de stat grec Constantin Caramanlis, liderul ND, Costas Caramanlis, devine, la 47 de ani, cel mai tanar premier grec din 1945 incoace. Primele probleme pe care le va avea de rezolvat sunt formarea unui guvern capabil sa atace delicatul subiect al negocierilor privind reunificarea Ciprului, precum si vegherea asupra incheierii lucrarilor pentru Jocurile Olimpice din vara, care sunt in intarziere si asupra carora mai planeaza si mari semne de intrebare in legatura cu masurile de securitate.
PROMISIUNI. In primul discurs de dupa anuntarea victoriei, Caramanlis le-a promis compatriotilor un nou inceput si a dat asigurari ca Jocurile Olimpice din august vor fi "cele mai sigure si mai bune" din lume. De altfel, potrivit BBC, chiar inaintea speechului, el s-a intalnit cu organizatorul Olimpiadei, Gianna Angelopoulos, ca sa discute despre finalizarea lucrarilor.
De la putere in opozitie
Aflati acum in opozitie, socialistii din PASOK au promis ca
vor continua sa lupte pentru
gasirea unei solutii drepte si
viabile problemei cipriote,
chestiune de importanta majora,
dupa cum o caracterizeaza
Iorgos Papandreou,
fostul ministru de Externe si
artizan al apropierii dintre
Grecia si Turcia, el insusi dintr-o "dinastie" politica elena.
Negocierile privind reunificarea
Ciprului sunt in curs, scopul
final fiind intrarea insulei
reunite in UE la 1 mai. Papandreou
a mai promis, cu aceeasi ocazie, si continuarea
sustinerii proiectului Jocurilor
Olimpice, eveniment care tine
mai mult de mandria nationala
decat de domeniul sportiv.
( MARINA CONSTANTINOIU
)