x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecii declară război preţurilor mari, comandând cartofi pe internet, direct de la producători

Grecii declară război preţurilor mari, comandând cartofi pe internet, direct de la producători

05 Mar 2012   •   13:39
Grecii declară război preţurilor mari, comandând cartofi pe internet, direct de la producători

Tone de cartofi sunt vandute acum la o treime din pretul pietei, in Grecia, gratie unui fenomen care a capatat numele de "miscarea cartofilor" si care este mediatizat intens de presa elena, relateaza AFP.

Ideea este simpla - micii producatori de cartofi au renuntat la intermediari si isi vand produsele prin internet, pe baza de comanda. In fiecare week-end, tonele de cartofi sunt aduse la oras si livrate clientilor la pret de producator - in loc de 70 de eurocenti kilogramul, cat costa in magazine, la 25 de eurocenti kilogramul.

Scenele cu femei elegante, mergand pe tocuri si cu sacose de cartofi in mana au facut deliciul presei, insa "miscarea cartofilor" este privita ca un fenomen mult mai profund - semnul ca grecii invata sa faca economii ocolind intermediarii si firmele capusa vazute acum drept artizane ale crizei in care Grecia se zbate.

"Miscarea cartofilor" a inceput mai intai in Pieria, raspandindu-se apoi in Volos, Larissa, Veria si chiar Atena. Acum, producatorii de ulei, masline, orez sau faina vor sa puna in practica acelasi principiu.

Evangelia Kekelia, membra a ONG-ului KEPKA, a carei activitate este protectia consumatorilor, spune ca grecii nu sunt obisnuiti sa-si apere drepturile.

"Grecii n-au cultura actiunilor colective. Ei sunt obisnuiti doar sa critice si sa astepte ca altii sa actioneze in locul lor", spune ea.

Potrivit unui studiu al KEPKA, in anii 2008 si 2009, aceleasi produse alimentare de baza s-au vandut in Atena cu 30% mai scump ca in Berlin. In 2008, o punga de faina se vindea in Grecia cu 1,40 euro, in timp ce in restul UE, costurile variau intre 0,49 si 1,09 euro.

Chiar si acum, in ciuda crizei care dureaza de patru ani, preturile in Grecia nu dau semne ca vor scadea. Mai mult, potrivit The Economist, intre 2010 si 2011, Atena a urcat 10 pozitii in topul celor mai scumpe orase ale lumii.

Cauza pentru alimentele scumpe? Ca si in alte parti - intermediarii.

"Grecia are nenumarati mici comercianti, insa o mana de importatori si distribuitori sunt cei care stabilesc preturile", spune un economist grec.

"Aceasta tara nu stie ce-i aia piata concurentiala", spune Evangelia Kekelia, care ofera si alte cauze - transportatorii greci, breasla protejata de guvern.

"Traversarea Greciei de la nord la sud costa la fel de mult ca un drum de la Atena pana la Amsterdam", spune ea. Evangelia Kekelia mai da drept exemplu si practicile multinationalelor care opereaza in Grecia si care impun preturi artificiale in filialele elene.

Vina pentru preturile mari o au si consumatorii, insa, spune sociologul grec Aliki Mouriki.

"Suntem un popor de mici burghezi carora le place sa cumpere scump in cantitati mari", spune acesta.

"Si cu siguranta ca nu cumparam cate doi cartofi, ca parlitii aia de europeni, ci cate doua kilograme, chiar daca ii aruncam la gunoi pe urma", spune si Evangelia Kekelia.

Acestia spera, insa, ca "miscarea cartofilor" sa fie inceputul unei schimbari de atitudine a consumatorilor greci. Metoda a dat deja roade. Pretul cartofilor la magazine a inceput deja sa scada.

×