x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecii îşi mută afacerile în Bulgaria, atraşi de impozite şi asigurări sociale mai mici

Grecii îşi mută afacerile în Bulgaria, atraşi de impozite şi asigurări sociale mai mici

27 Iun 2012   •   08:48
Grecii îşi mută afacerile în Bulgaria, atraşi de impozite şi asigurări sociale mai mici

Sute de intreprinzatori greci si-au mutat afacerile in statul vecin, Bulgaria, pentru a evita efectele crizei, de la impozitele si asigurarile sociale din ce in ce mai mari si pana la lipsa de securitate sociala si economica, relateaza AFP.

Circa 3.800 de intreprinderi grecesti au fost inregistrate fiscal in Bulgaria din 2011, fata de 2.100 in anul precedent, potrivit Agentiei guvernamentale de resort. Inainte de criza insa, nu erau decat cateva sute.

In Bulgaria impozitul este de 10 la suta pentru intreprinzatori, unul dintre cele mai mici din Europa. Capitalul necesar pentru inregistrarea unei intreprinderi este simbolic - un euro - iar mana de lucru nu este nici pe departe atat de scumpa ca in Grecia.

"Chiar si firmele fara probleme speciale prefera sa se mute din cauza lipsei de securitate in Grecia", explica Christos Mouroutis, antreprenor in domeniul imobiliar si al energiei regenerabile.

Prezent in Bulgaria de 13 ani, acesta gestioneaza active in valoare de 250 de milioane de euro, fiind solicitat adesea pentru consultanta de intreprinzatori greci care intentioneaza sa isi mute afacerile in Bulgaria.

"Unii isi muta afacerile numai pe hartie pentru a-si reduce impozitele, altii vin cu totul, in special in sectorul informatic. In ceea ce priveste industria, relocarea necesita mai mult timp. Intreprinderile sunt mult mai prudente in lipsa lichiditatilor", explica Mouroutis.

Grecia este in mod traditional printre cei cinci parteneri comerciali ai Bulgariei, unde un sfert din sectorul bancar este detinut de bancile grecesti. Dupa o scadere simtitoare in 2009, Bulgaria a reusit in 2010 si 2011 sa readuca exporturile catre Grecia la nivelul de dinainte de criza, de 1,5 miliarde de euro.

Desi criza din Grecia le aduce anumite avantaje, bulgarii urmaresc adesea ingrijorati evolutia situatiei in statul vecin.

"Profiturile pe care le-am putea atrage sunt infime fata de avalansa de efecte nedorite (pe care le-ar provoca) cadera Greciei", a declarat fostul ministru al Economiei, Traicio Traikov, in prezent director al unui centru de reflectie in domeniul economiei.

×