x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecii nu vor să renunţe la euro

Grecii nu vor să renunţe la euro

de Marina Constantinoiu    |    26 Sep 2011   •   14:06

Tot mai multi cetateni ai Greciei spun ca nu sunt de acord ca tara lor sa renunte la moneda euro, relateaz` Rador, cit~nd corespondentul Radio Rom~nia la Atena.

Un studiu publicat luni mai arata ca grecii si-au pierdut increderea in premierul Georgios Papandreou, dar sunt increzatori in viitorul zonei euro.

Potrivit studiului, 66% din populatia Greciei se declara in favoarea ramanerii la moneda euro, in vreme ce doar 15% se pronunta pentru intoarcea la drahma. Comparativ, un studiu similar realizat in luna mai arata ca procentul corespunzator in favoarea monedei europene a crescut cu cinci procente, iar cel corespunzator monedei nationale a scazut cu 1%.

Studiul releva de asemenea ca 52% dintre repondenti cred in viitorul zonei euro, in timp ce 40% considera ca acesta este incert. Cu patru luni in urma rezultatele erau de 60 si, respectiv, 34 de procente.

In ceea ce priveste declararea falimentului Greciei, 60% dintre persoanele chestionate considera ca acesta este posibil, in paralel 36% sunt de parere ca este un scenariu putin probabil. Referitor la personalitatile politice, potrivit aceluiasi studiu, 82% dintre repondenti indica o incredere scazuta sau chiar lipsa de incredere in capacitatea premierului Papandreou de a gestiona problemele tarii, in special problemele economice, fata de numai 17% care declara ca au multa incredere sau o incredere relativa in persoana acestuia.
Ministrul de Finante de la Atena, Evangelos Venizelos, a anuntat luni ca Grecia nu va renunta la moneda unica.

×