x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Greşeală de longitudine: Un avion al companiei AirAsia X cu destinaţia Kuala Lumpur a aterizat la Melbourne

Greşeală de longitudine: Un avion al companiei AirAsia X cu destinaţia Kuala Lumpur a aterizat la Melbourne

07 Sep 2016   •   18:40
Greşeală de longitudine: Un avion al companiei AirAsia X cu destinaţia Kuala Lumpur a aterizat la Melbourne

Un avion al companiei malaeziene AirAsia X cu destinaţia Kuala Lumpur (Malaysia) a decolat de la Sydney şi a aterizat la Melbourne, după ce pilotul a intrat într-o longitudine greşită pentru sistemul de navigaţie. 

Incidentul s-a petrecut la 10 martie 2015, când un avion A330-300 al companiei AirAsia X a decolat de la Sydney cu destinaţia Kuala Lumpur, capitala Malaeziei, dar turnul de control s-a alarmat văzând că aparatul pleacă în direcţia greşită, se arată într-un raport publicat miercuri de Biroul Australian de Securitate a Transportului (ATSB) şi citat de AFP. 

Controlorii aerieni au prevenit echipajul dar încercările lor de a remedia problema au dus la dereglări suplimentare ale sistemului de navigaţie, sistemului de ghidare şi controlului de zbor.

Pilotul care zbura pe A330 de 18 luni a decis să revină la Sydney, dar condiţiile meteo nefavorabile l-au obligat să se îndrepte pe comandă manuală la Melbourne, unde a aterizat fără probleme. "ATSB a descoperit că la configurarea sistemului de ghidare şi de gestionare a zborului, pilotul a intrat fără să-şi dea seama într-o longitudine greşită pentru aparat. 

Echipajul a încercat să corecteze direcţia, dar nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia având în vedere volumul mare de calcule şi lista limitată de proceduri ce trebuiau urmate. Liniile aeriene AirAsia X s-au confruntat cu primul incident grav în decembrie 2014 când un avion al companiei s-a prăbuşit în largul Indoneziei, provocând moartea a 162 de persoane.AGERPRES

×