Criza economică a declanşat o bombă socială cu ceas, care va adânci conflictele sociale şi va încuraja infracţionalitatea. În acest context, grevele şi protestele de stradă care au loc acum în Franţa, Marea Britanie sau Germania, s-ar putea extinde în toată Europa, apreciază secretarul general al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor (ITUC). Într-un interviu acordat publicaţiei The Times, preluat de Mediafax, Guy Ryder estimează că "ne aflăm pe drumul către o instabilitate socială gravă, care ar putea fi extrem de periculoasă în anumite ţări pentru democraţia însăşi".
ITUC, care reprezintă interesele a 168 de milioane de muncitori din 157 de ţări, a atras atenţia că peste 50 de milioane de locuri de muncă ar putea să dispară în acest an şi că peste 200 de milioane de persoane vor ajunge într-o stare avansată de sărăcie.
"Rădăcinile" crizei financiare trebuie căutate, crede confederaţia, în speculaţiile agresive şi în urmărirea cu orice preţ a profitului financiar.
În opinia lui Sharan Burrow, preşedinta Consiliului Australian al Sindicatelor, lumea asistă la plătirea unui preţ uman pentru "capitalismul de cazinou". "De ce să nu fie supăraţi muncitorii?. Banii lor sunt cheltuiţi pentru stabilizarea sistemului financiar, dar, de fapt, averea, locurile de muncă şi bunăstarea copiilor lor sunt cele care sunt cheltuite", a afirmat aceasta.
Confederaţia Internaţională a Sindicatelor a făcut un apel către liderii politici şi oamenii de afaceri să ajungă la un acord cu privire la un pachet de măsuri de redresare şi reformă, care să păstreze locurile de muncă şi să declanşeze o relansare economică, care să ofere stimulente fiscale coordonate, scheme pentru reducerea şomajului şi îmbunătăţirea securităţii sociale, dar şi împrumuturi de urgenţă din partea Fondului Monetar Internaţional către ţări în curs de dezvoltare, fără condiţii de austeritate.
Citește pe Antena3.ro