x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guatemala își apără decizia „suverană” de mutare a ambasadei sale la Ierusalim

Guatemala își apără decizia „suverană” de mutare a ambasadei sale la Ierusalim

27 Dec 2017   •   12:30
Guatemala își apără decizia „suverană” de mutare a ambasadei sale la Ierusalim

Guatemala şi-a apărat decizia, pe care a numit-o 'suverană', de mutare a ambasadei sale de la Tel Aviv la Ierusalim, în urma controversatei măsuri similare anunţate de preşedintele american Donald Trump, transmite miercuri dpa. 

Decizia a fost luată 'fără presiuni din partea Statelor Unite ale Americii', a declarat ministrul de externe Sandra Jovel în faţa presei, în contextul criticilor care au însoţit anunţul de duminică al preşedintelui Jimmy Morales. 

Decizia a fost însă salutată atât de SUA, cât şi de Israel. 

Analişti economici au avertizat că măsura ar putea afecta serios exporturile de cardamom ale Guatemalei spre ţări arabe. Cardamomul, un condiment scump, este unul din principalele produse de export ale ţării din America Centrală. 

În primele zece luni ale anului, exporturile de cardamom ale Guatemalei s-au cifrat la 269,4 milioane de dolari, conform cifrelor Băncii Naţionale. 

Avertismentul a fost reluat de fostul vicepreşedinte guatemalez Eduardo Stein, potrivit căruia 'aproape 350.000 de familii sau două milioane de oameni care trăiesc de pe urma cardamomului vor fi lăsaţi fără sursă de venit'. 

'Îmi imaginez că preşedintele (Jimmy) Morales şi consilierii lui au cântărit atent riscul acestor pagube interne, nu doar pentru economia noastră, dar şi pentru micii producători', a declarat Eduardo Stein într-un interviu radiofonic. 

Stein a mai arătat că, în timpul administraţiei fostului preşedinte Ramiro de Leon (1993-1996), fusese de asemenea aranjată mutarea ambasadei guatemaleze de la Tel Aviv la Ierusalim, dar decizia a fost anulată după ce state importatoare de cardamom au ameninţat că-şi vor suspenda comenzile.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Ierusalim ambasada Israel guatemala