x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvern remaniat la Cairo

Guvern remaniat la Cairo

21 Iul 2011   •   18:26

Noul Guvern, remaniat, al premierului egiptean Essam Sharaf a fost investit astazi, informeaza agentia oficiala Mena, citata de AFP si Mediafax. Desi aproape jumatate dintre portofolii au un nou titular, mai multi ministri contestati, atat din cauza legaturilor lor cu regimul fostului presedinte Hosni Mubarak, cat si a lipsei de implicare in reforme, raman in functii.

Acest Guvern, a carui formare a fost intarziata mai multe zile, din cauza unor negocieri si presiunii strazii, are ca misiune sa refaca increderea in realizarea schimbarilor promise dupa indepartarea lui Mubarak, in februarie.

Ministrul Afacerilor Externe, Mohamed el-Orabi, a fost inlocuit de un alt diplomat de cariera, Mohammed Kamel Amr. La fel stau lucrurile si cu ministrul Finantelor, Samir Radwane, care a cedat locul vicepremierului Hazem Beblawi, care va cumula functiile. In schimb, doi politicieni foarte criticati, a caror plecare a fost si este ceruta de manifestantii din Piata Tahrir, la Cairo, isi pastreaza locurile. Este vorba despre ministrul Justitiei, Abdel-Aziz al-Guindi, si de ministrul de Interne, Mansour Issaoui. De asemenea, doi fosti ministri de pe vremea lui Mubarak fac parte, in continuare, din Guvernul remaniat, si anume Fayza Aboul Naga (Cooperare Internationala) si Hassan Younis (Energie).

Postul de ministru al Antichitatilor nu este prevazut in noul Guvern egiptean. Un nou titular, nominalizat in ultimele zile in locul cunoscutului, dar controversatului, arheolog Zahi Hawass, a refuzat functia. Potrivit presei, acest minister ar putea disparea.

Aceasta remaniere a avut loc sub presiunea manifestantilor, care si-au instalat tabara, de aproape doua saptamani, in Piata Tahrir, la Cairo, pentru a cere mai multe reforme si plecarea politicenilor considerati apropiati fostului regim.

×