Un tribunal indonezian l-a condamnat pe guvernatorul în funcție al Jakartei, reprezentantul minorității creștine, la doi ani de închisoare pentru blasfemie la adresa Coranului. Această sentință șocantă, adoptată în țara cu cei mai mulți musulmani din lume, dărâmă mitul unui stat practicant al islamismului moderat. Decizia a împărțit Indonezia în două, provocând dezbateri aprinse și manifestații pro și contra.
Creștinul Basuki „Ahok” Tjahaja Purnama, primul guvernator nemusulman din ultima jumătate de secol al Jakartei, „se face vinovat, fără îndoială, de blasfemie”, au decis, ieri, cei cinci magistrați din completul de judecată, care l-au condamnat pe inculpat la doi ani de detenție, scrie AP. Imediat după pronunțarea sentinței, Ahok a fost dus la o închisoare din estul Jakartei, capitala Indoneziei. El a spus că va face apel la decizia instanței. Sentința a luat prin surprindere pe toată lumea, în condițiile în care procurorii ceruseră doi ani de închisoare cu suspendare. Unul dintre judecători a justificat severitatea verdictului, afirmând că guvernatorul „nu simte nicio vinovăție” și „i-a rănit pe musulmani”. El a insistat apoi că procesul nu a avut o tentă politică. De cealaltă parte, unul dintre avocații guvernatorului a declarat pentru AP că a existat „o presiune imensă” pentru încarcerarea inculpatului. Popularul guvernator al Jakartei pierduse alegerile în luna aprilie, dar mandatul său urma să se încheie în octombrie. Cazul „blasfemia” a fost, de altfel, factorul decisiv pentru înfrângerea lui Ahok în fața candidatului musulman, în scrutinul de luna trecută, pentru funcția de guvernator al capitalei indoneziene, poziție considerată o trambulină pentru scrutinul prezidențial din 2019. Cunoscut pentru franchețea sa, popularul guvernator declarase anul trecut, în luna septembrie, că oamenii sunt induși în eroare dacă cred că un anumit verset din Coran ar interzice musulmanilor să voteze pentru un lider care nu este musulman, așa cum susțineau adversarii lui politici. Afirmația sa a produs un val de nemulțumire în Indonezia, țară în care aproape 90% dintre locuitori sunt musulmani. Cu peste 255 de milioane de locuitori, Indonezia este a patra cea mai populată țară a lumii, fiind și țara cu cel mai mare număr de musulmani.
Oportunitate nesperată pentru adversarii politici
Islamiștii radicali, care nu au văzut niciodată cu ochi buni desemnarea unui creștin în fruntea capitalei, au profitat imediat de declarația lui Ahok și au instrumentat rapid cazul „blasfemia”. Musulmanii conservatori au organizat în ultimele luni demonstrații masive de protest contra guvernatorului și au cerut întemnițarea acestuia. La sfârșitul anului 2016, Ahok a fost inculpat pentru blasfemie. Sentința de ieri este un semnal de alarmă pentru creșterea periculoasă a influenței musulmanilor conservatori în Indonezia. Până acum, această țară era considerată în cancelariile occidentale drept un bastion al toleranței și pluralismului în lumea islamică, pe teritoriul ei existând peste 300 de grupuri etnice. Ahok a ajuns în fruntea Jakartei în 2014, venind din poziția de adjunct al guvernatorului de la vremea respectivă, pe care l-a înlocuit după ce acesta din urmă a câștigat alegerile prezidențiale din Indonezia. Ahok s-a făcut extrem de popular în rândul clasei de mijloc pentru eforturile sale de a combate corupția și a moderniza capitala țării. De cealaltă parte, adversarii săi l-au condamnat vehement pentru demolarea unor cartiere sărace.
„Radicalii vor primi un imbold după această sentință, considerând procesul o confruntare între pluralism și islamism” Hugo Brennan, analist citat de AP