x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul Franţei a DEMISIONAT

Guvernul Franţei a DEMISIONAT

25 Aug 2014   •   10:54
Guvernul Franţei a DEMISIONAT
Sursa foto: IAN LANGSDON/EPA

După o oră de discuţii cu preşedintele François Hollande, premierul francez Manuel Valls a prezentat astăzi demisia Guvernului, informează Le Monde, care citează un comunicat al administraţiei prezidenţiale.

"Componenţa (noului guvern) va fi anunţată mâine (marţi)", a informat Hollande.

La sfârşitul săptămânii trecute, miniştrii Economiei, Arnaud Montebourg, şi al Educaţiei, Benoit Hamon, au criticat public politica Executivului. Montebourg a făcut apel la adoptarea de noi politici economice şi a pus sub semnul întrebării ceea ce el a calificat drept "obsesia" Germaniei faţă de rigoarea bugetară.

Într-un interviu publicat sâmbătă de Le Monde, Montebourg a spus că este nevoie "să se ridice tonul" la Germania "prinsă în capcana politicii de austeritate". Potrivit lui Montebourg, Franţa nu mai poate aştepta ca "lucrurile să vină de la sine".

"Trebuie să ridicăm tonul. Germania este prinsă în capcană de politica de austeritate pe care ea a impus-o întregii Europe. Când spun Germania, vreau să vorbesc despre dreapta germană care o sprijină pe Angela Merkel. Franţa nu vrea să se alinieze la axiomele ideologice ale dreptei germane", a declarat ministrul socialist.

Într-o primă reacţie la declaraţiile de sâmbătă ale lui Montebourg, Hollande a încercat duminică să se arate împăciuitor şi şi-a reiterat dorinţa de a-şi convinge partenerii europeni să opereze modificări în politica economică, "acordând prioritate creşterii".

Însă lui Arnaud Montebourg i-a ţinut imediat isonul Benoit Hamon, care, tot prin intermediul unui interviu acordat presei franceze, i-a cerut preşedintelui Francois Hollande să modifice politica economică în sensul reactivării cererii, prin sporirea puterii de achiziţie a populaţiei, în detrimentul politicii de reducere a cheltuielilor, şi să blocheze demersurile cancelarului german Angela Merkel de a stabili politica europeană în domeniul economic.


×