Accesul la internet în Liberia a fost afectat în mai multe reprize în ultimele şapte zile din cauza unui atac cibernetic uriaş care a vizat unicul cablu de internet al ţării, ce face conexiunea cu reţeaua globală de internet, au declarat vineri experţi în securitate cibernetică, conform AFP şi The Guardian.
Acest atac informatic este similar celui de la 21 octombrie care a blocat accesul de pe teritoriul SUA la mai multe site-uri de internet.
Atacul a fost de tipul ''Distributed Denial of Service'' (DDoS), iar hackerii au folosit programe malware - "botnet Mirai" - pentru a accesa dispozitivele electronice conectate la reţeaua de internet precum camerele de supraveghere sau cele de înregistrare video situate în birouri pentru a desfăşura atacul în Liberia, a declarat pentru AFP expertul în securitate cibernetică Kevin Beaumont.
Reţeaua de internet a fost blocată timp de mai multe minute şi în mai multe reprize în această ţară din vestul Africii, care nu are decât un singur cablu de internet submarin. Cu toate că întreruperile nu au fost de lungă durată, acestea au produs pagube semnificative serviciilor companiilor care au nevoie de acces permanent la internet pentru a putea funcţiona.
Kevin Beaumont a declarat pentru cotidianul britanic The Guardian că ''atacul a avut o amploare de 600 de gigabiţi pe secundă şi a vizat cele două companii care deţin singurul cablul de acces la internet din Liberia''.
Experţii consultaţi de The Guardian susţin că acest tip de ''botnet Mirai'', care infectează o reţea de calculatoare sau smartphone-uri ori tablete acţionează apoi automat căutând calculatoare vulnerabile sau dispozitive conectate la internet ce pot fi atacate, este un cod sursă deschis putând fi modificat de cei care au cunoştinţe în domeniu. În mod particular, botnetul Mirai care a atacat reţeaua de internet din Liberia este denumit oficial Botnet 14 14 şi are chiar un cont de Twitter - @MiraiAttacks.
Kevin Beaumont susţine, conform The Guardian, că atacurile acestea sunt extrem de îngrijorătoare pentru că sugerează că cel care dirijează botnetul Mirai are suficientă capacitate să afecteze serios sistemele unui stat naţiune. Deocamdată nu se ştie dacă atacul a fost orchestrat împotriva Libiei de actori statali sau de hackeri independenţi, scrie The Guardian.AGERPRES