x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hackerii i-au spart conturile de mail ucigaşului norvegian Breivik. Un jurnalist a adunat mesajele într-o carte

Hackerii i-au spart conturile de mail ucigaşului norvegian Breivik. Un jurnalist a adunat mesajele într-o carte

de Istvan Deak    |    03 Sep 2012   •   12:12
Hackerii i-au spart conturile de mail ucigaşului norvegian Breivik. Un jurnalist a adunat mesajele într-o carte

O editura norvegiana a dat publicitatii luni o parte din corespondenta electronica a lui Anders Behring Breivik, care da o imagine destul de clara despre pregatirea atacurilor de la 22 iulie 2011 pe care acesta le-a organizat si care confirma, potrivit autorului cartii, responsabilitatea sa penala. Jurnalistul Kjetil Stormark, care este deja la originea unei carti despre atacurile care s-au soldat cu moartea a 77 de persoane la Oslo si pe insula Utoya, a luat la puricat peste 7.000 de emailuri provenind de la patru conturi de mesagerie utilizate de extremistul de dreapta, inaintea masacrului. "Aceste mesaje nu dau o imagine completa a lui Breivik, dar arata cat de calm si de empatic era in anumite situatii', a declarat Stormark intr-o conferinta de presa, citata de AFP. Din punctul lui de vedere, "astfel de trasaturi de caracter sugereaza ca extremistul in varsta de 33 de ani este responsabil din punct de vedere penal si ca justitia a luat o decizie buna, condamnandu-l la inchisoare, in loc sa-l trimita intr-o sectie de psihiatrie'.

Condamnat

La 24 august, Tribunalul din Oslo l-a condamnat pe Breivik la pedeapsa maxima - 21 de ani de inchisoare - care va putea fi prelungita, pentru atacurile pe care le-a orchestrat in apropierea sediului Guvernului norvegian din Oslo si apoi pe insula Utoya, unde era in plina desfasurare o universitate de vara a Tinerului Laburist.

Cartea, intitulata "Emailurile private ale unui ucigas in masa', li se datoreaza unor hackeri care au piratat mesajele lui Breivik, si care apoi le-au furnizat lui Stormark pentru ca acesta sa le transmita politiei, sarcina de care el s-a achitat inainte de a scrie cartea. In ea vor putea fi gasite tranzactiile care i-au permis ucigasului sa obtina fonduri si sa-si procure echipamentele necesare pentru comiterea atacurilor.

Putea fi evitata tragedia?

Potrivit lui Stormark, Breivik ar fi putut fi detectat inainte de 22 iulie, daca serviciile de informatii interne norvegiene (PST) ar fi dispus de un sistem informatic capabil sa coreleze achizitiile online suspecte facute de extremist. Cartea contine si mesaje de condamnare sau de sustinere trimise lui Breivik imediat dupa comiterea carnajului. Avocatii lui Breivik au protestat la adresa aparitiei cartii, apreciind ca este o violare a protejarii datelor personale. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×