x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe HAITI. Americani arestaţi pentru furt de copii!

HAITI. Americani arestaţi pentru furt de copii!

31 Ian 2010   •   00:00

Zece cetăţeni americani, suspectaţi că au "furat" 31 de copii cu vârste cuprinse între două luni şi 12 ani, au fost arestaţi vineri în Haiti, la mai mult de două săptămâni după cutremur, a anunţat sâmbătă ministrul Afacerilor Sociale şi al Muncii, Yves Christallin



Cele zece persoane, citează Mediafax, cinci bărbaţi şi cinci femei, au fost reţinute în compania a 31 de copii, cu vârste cuprinse între două luni şi 12 ani, de un comisar al poliţiei haitiene, în timp ce încercau să traverseze frontiera dominicană, a precizat ministrul. "Este un furt, nu o adopţie", a afirmat el, precizând că, "pentru a părăsi Haiti, un copil are nevoie de o autorizaţie de la Institutul bunăstării sociale, care se ocupă de cazurile de adopţie". Potrivit acestuia, doi pastori, unul din Haiti şi celălalt din Atlanta (sud-estul Statelor Unite), sunt de asemenea implicaţi în acest caz. Cetăţenii americani au fost remişi justiţiei şi erau deţinuţi sâmbătă seara la Direcţia centrală a poliţiei judiciare, la Port-au-Prince, alături de doi presupuşi complici haitieni, a confirmat directorul general al poliţiei, Mario Andresol.


O anchetă a fost demarată pentru a determina cum au intrat cei zece americani în posesia copiilor, a precizat Andresol. "Acum justiţia trebuia să-şi facă treaba", a adăugat el, precizând că minorii au fost transferaţi la un centru din Croix-des-Bouquets, la nord de Port-au-Prince. Într-un interviu pentru postul american de televiziune NBC, un apropiat al americanilor arestaţi a precizat că aceştia sunt inculpaţi pentru trafic de copii şi că acest caz este, în opinia sa, o neînţelegere administrativă.


Americanii au fost prezentaţi ca făcând parte dintr-o organizaţie caritabilă numită "Refugiul pentru o nouă viaţă a copiilor", cu sediul în statul Idaho, din nord-vestul SUA. Numeroşi copii au fost adoptaţi după cutremurul care a devastat Haiti la 12 ianuarie. Administraţia americană le-a cerut viitorilor părinţi adoptivi de copii haitieni să aibă răbdare, aşteptând implementarea unor proceduri "transparente" pentru a evita erorile şi traficul de copii.

×
Subiecte în articol: externe