x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Haiti. În seara cutremurului au evadat peste 7000 de infractori

Haiti. În seara cutremurului au evadat peste 7000 de infractori

29 Ian 2010   •   00:00

Noi forme de violenţă, printre care se numără şi violurile, au apărut în Haiti după seismul care a devastat această ţară şi a omorât aproape 170.000 de persoane. Potrivit comandantului poliţiei haitiene, există "peste 7.000 de infractori pe străzi care au evadat din închisoarea centrală în seara seismului".



"Profitând de blocajul care a paralizat capitala haitiană, infractorii hărţuiesc şi violează femei şi fete tinere refugiate în corturi. Nu dispunem de cifre, însă unele organizaţii de femei din Port-au-Prince au inventariat deja mai multe cazuri şi au alertat instanţele ONU din Haiti", a declarat Mario Andresol, directorul poliţiei haitiene, citat de AFP.

Directorul PNH este îngrijorat de perspectiva unei recrudescenţe a insecurităţii la Port-au-Prince şi de apariţia unor noi forme de infracţionalitate.

"Există peste 7.000 de infractori pe străzi care au evadat din închisoarea centrală în seara seismului. Am avut nevoie de cinci ani pentru a-i captura, astăzi sunt liberi şi vor constitui o sursă de probleme", se teme comandantul poliţiei.

Singura structură de securitate alcătuită din circa 8.000 de membri, poliţia haitiană inventariază numeroase victime ale seismului şi încearcă astăzi să lucreze cu un efectiv şocat şi redus la jumătate.

"Am pierdut 70 de poliţişti şi aproape 500 sunt în continuare dispăruţi, iar 400 au fost răniţi", a afirmat Mario Andresol, tânărul director general al PNH, care şi-a instalat biroul într-un comisariat din apropierea aeroportului din Port-au-Prince, sediul direcţiei generale fiind distrus.

Dintre cei puţin mai mult de 6.000 de poliţişti repartizaţi în regiunea Port-au-Prince pentru peste trei milioane de persoane, numai 3.433 au răspuns la apel la două săptămâni după dezastru.

"Cu un asemenea efectiv, poliţia haitiană abia face faţă responsabilităţilor ce îi revin şi noilor forme de infracţionalitate precum violul şi jaful", care se multiplică, a explicat oficialul. "Astăzi, trebuie să ridicăm moralul oamenilor. Îi motivăm pe cei care s-au întors", a mai declarat directorul poliţiei haitiene. El şi-a exprimat dorinţa pentru o mai bună cooperare cu celelalte forţe străine mobilizate în Haiti pentru a reduce presiunea asupra poliţiei haitiene.

Departamentul de Stat american a anunţat, la rândul său, că Statele Unite sunt dispuse să sprijine combaterea traficului cu fiinţe umane şi în special cu copii, scrie AFP, citată de Mediafax.

"Catastrofa din Haiti a determinat strămutarea a numeroase persoane, a despărţit copii de familiile lor, le-a sporit vulnerabilitatea", a subliniat, ieri, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Philip Crowley, într-un comunicat.

Statele Unite vor acţiona pe mai multe fronturi pentru a combate această problemă, a continuat Crowley, menţionând inventarierea copiilor neînsoţiţi, ajutorul acordat poliţiei haitiene sau sensibilizarea populaţiei în privinţa riscurilor existente.

×
Subiecte în articol: externe