x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hamas: „Israel colaborează cu Stat Islamic”

Hamas: „Israel colaborează cu Stat Islamic”

de Şerban Mihăilă    |    30 Ian 2018   •   12:50
Hamas: „Israel colaborează cu Stat Islamic”
Sursa foto: MOHAMMED SABER/EPA

Gruparea teroristă Stat Islamic și statul evreu colaborează în prezent pentru a menține Fâșia Gaza sub asediu, susține Hamas, organizația fundamentalistă islamică sunnită palestiniană care guvernează de facto una dintre cele două componente teritoriale ale entității statale aflate sub administrația Autorității Palestiniene. În sprijinul acuzației sale, Hamas a prezentat o înregistrare video cu mărturii ale unor jihadiști care au luptat în Sinai.

 

În încercarea de a influența opiniile tinerilor islamiști palestinieni, Hamas a dat publicității un film în care pretinde că Israelul colaborează cu gruparea teroristă Stat Islamic (SI), în încercarea de a menține Fâșia Gaza sub asediu, scrie site-ul american conservator „Breitbart”. Filmul folosește un videoclip realizat recent de SI în Peninsula Sinai, care prezintă execuția unui palestinian bănuit că ar fi transportat ilegal arme către Hamas, precizează aceeași sursă. Potrivit organizației fundamentaliste palestiniene, imaginile dovedesc faptul că SI acționează împotriva Hamas și a populației din Gaza. „Membrii SI recunosc că atacă transporturile umanitare care ar trebui să ajungă în Fâșia Gaza prin Sinai”, afirmă, pe fundal, naratorul Hamas, fără a menționa însă nimic despre contrabanda cu arme sau despre faptul că videoclipul SI îl acuza pe palestinianul executat că transporta ilegal arme pentru Hamas și nu ajutoare umanitare. Într-o secțiune intitulată „Noua Misiune a SI”, filmul prezintă apoi interviuri realizate cu doi jihadiști SI care au luptat în Sinai. Ei au mărturisit că aveau misiunea de a patrula în tunelurile de contrabandă din zona de graniță dintre Gaza și Sinai și au primit ordin să distrugă orice transport destinat palestinienilor. „Distrugeam orice ar fi trebuit să ajungă la musulmanii din Fâșia Gaza (…) Nu avea importanță dacă era vorba despre ceva ce ar fi trebuit să ajungă la oamenii de rând, un transport special pentru Hamas sau materiale interzise”, a recunoscut unul dintre jihadiști. Celălalt jihadist a declarat că SI i-a ordonat să fure arme de la membrii Hamas din Fâșia Gaza, în timp ce aceștia dormeau sau se rugau. Pentru Hamas, mărturisirile celor doi sunt dovezi clare, care demonstrează că SI cooperează cu Israelul în războiul contra Hamas și a locuitorilor din Fâșia Gaza, scrie „Breitbart”.

Război total între Hamas și SI

Filmul a apărut într-un moment în care, potrivit Hamas, filiala SI din Sinai se află într-o mare criză de „personal” și a intensificat eforturile pentru a recruta tineri jihadiști din Fâșia Gaza. Din cauza prezenței sporite a forțelor de securitate Hamas și a grănicerilor egipteni, SI apelează tot mai mult la pescarii din zonă pentru a-i transporta pe jihadiștii dornici să lupte în Sinai. În ultimele două luni, Hamas ar fi arestat 12 dintre aceștia, care intenționau să ajungă pe mare în Sinai. În aceste condiții, susține „Breitbart”, măsurile adoptate de Hamas contra SI, atât în Gaza, cât și în zona de graniță i-au determinat pe jihadiștii din Sinai să-i ia în vizor pe liderii organizației fundamentaliste palestiniene, care beneficiază în aceste zile de o securitate sporită. În Gaza pare să fi început astfel un război între teroriști, în condițiile în care și Hamas este considerată de SUA, Israel și UE o mișcare teroristă.

 

Ismail Haniyeh, lider al Hamas, beneficiază de o protecție specială, în urma avertismentelor că ar fi devenit ținta SI”. site-ul „Breitbart”

 

×