x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hamas: Israel, gata să invadeze Fâșia Gaza

Hamas: Israel, gata să invadeze Fâșia Gaza

de Şerban Mihăilă    |    07 Feb 2018   •   16:14
Hamas: Israel, gata să invadeze Fâșia Gaza

Organizația fundamentalistă islamică palestiniană sunnită Hamas și alte facțiuni militare din Fâșia Gaza i-au avertizat pe cetățenii din teritoriile aflate sub controlul Autorității Palestiniene să se pregătească pentru o invazie a armatei israeliene, care ar putea avea loc în următoarele zile. Unități terestre, navale și aeriene ar fi fost mobilizate deja pentru această ofensivă, care ar beneficia de acordul tacit al americanilor, susțin aceleași surse.

Riscurile izbucnirii unui nou război în Fâșia Gaza, în următoarele zile sau chiar ore, sunt de 95 la sută, afirmă oficialități de rang înalt ale palestinienilor, citate de publicația saudită „Al Hayat”, cu sediul la Londra. Potrivit acestor surse, între care se numără și liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, statul evreu intenționează să profite de exercițiile sale militare programate să înceapă lunea viitoare, în sudul Israelului, pentru a invada Fâșia Gaza. La exerciții participă unități terestre, navale și aeriene israeliene, precum și forțe americane. Hamas și alte facțiuni palestiniene au intrat deja în stare de alertă și au abandonat cartierele lor generale, redesfășurându-și forțele în puncte strategice din Fâșia Gaza, mai precizează „Al Hayat”. Considerată organizație teroristă de către Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană, Hamas guvernează de facto Gaza, una dintre cele două componente teritoriale ale entității statale aflate sub administrația Autorității Palestiniene. Avertismentele Hamas în privința unui război iminent în Fâșia Gaza „sunt în mare parte vorbărie”, a declarat ministrul israelian al Locuințelor și Construcțiilor, Yoav Galant. „Raportul forțelor dintre Israel și Hamas este de 1000:1 (…) și dacă ei încep un conflict, deznodământul este cunoscut”, a afirmat Galant, într-un interviu acordat postului național de radio al armatei israeliene. „Al Hayat” menționează că informațiile asupra unei posibile invazii israeliene au apărut în același timp în care o sursă diplomatică americană de rang înalt a dezvăluit publicației saudite că administrația de la Washington și echipa de negociatori ai SUA pentru Orientul Mijlociu au transmis palestinienilor, printr-o terță parte, „oferta secolului”. 

„Oferta secolului”, făcută de SUA

„Prin intermediul unei terțe părți, echipa americană pentru pace le-a transmis în mod clar palestinienilor că, așa cum Israelul își construiește propriul Ierusalim și ei pot construi Ierusalimul lor și, din această perspectivă, a fost avansată ideea că orașul Abu Dis, adiacent Ierusalimului, ar putea deveni capitala statului palestinian”, scrie „Al Hayat”. Potrivit sursei diplomatice americane, palestinienilor li s-a transmis că își pot stabili capitala în teritorii în care nu există o prezență israeliană sau implantări evreiești și că se pot extinde dincolo de Moscheea Al-Aqsa, mai arată publicația saudită. Oferta americană propune crearea statului palestinian pe jumătate din teritoriul Cisiordaniei și pe întreaga suprafață a Fâșiei Gaza și, de asemenea, în zone specifice din estul Ierusalimului, precum Silwan, Sheikh Jarrah și Muntele Măslinilor. Conform sursei americane, Israelul e gata să renunțe la planurile sale de a îngloba în Ierusalim aceste zone dens populate.

Hamas nu se va dezarma, nu va recunoaște Israelul și nu va rupe legăturile cu Iranul.

Yahya Sinwar

 

 

 

×
Subiecte în articol: Israel invazie fasia gaza