x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hannes Swoboda o acuză pe Angela Merkel că încearcă să exploateze electoral summitul dedicat combaterii şomajului

Hannes Swoboda o acuză pe Angela Merkel că încearcă să exploateze electoral summitul dedicat combaterii şomajului

02 Iul 2013   •   15:35
Hannes Swoboda o acuză pe Angela Merkel că încearcă să exploateze electoral summitul dedicat combaterii şomajului
Sursa foto: INTACT IMAGES/Jurnalul National/Bogdan Iurascu

Liderul grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a criticat marţi, la Strasbourg, decizia cancelarului german Angela Merkel de a organiza miercuri la Berlin un summit dedicat combaterii şomajului în rândul tinerilor. Swoboda consideră  că această chestiune trebuie abordată în cadrul instituţiilor europene, nu în reuniuni de pe urma cărora s-ar putea încerca obţinerea de câştiguri electorale.

'Vă rog să-mi daţi un singur motiv pentru care doamna Merkel ţine acest summit, cu excepţia aceluia că mai are câteva săptămâni până la alegeri', a declarat Swoboba, potrivit Agerpres. În opinia sa, discuţiile bilaterale sau multilaterale pe această temă sunt ineficiente în condiţiile în care la nivel naţional se alocă puţine fonduri pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor, iar instituţiile europene au mijloace financiare şi competenţe pentru această problemă.

Hannes Swoboda consideră că 'lupta împotriva şomajului este prioritatea cea mai urgentă'. 'Grupul nostru cere de mai mulţi ani să se ia măsuri în vederea combaterii şomajului şi în favoarea unei Europe mai juste din punct de vedere social', a continuat liderul socialiştilor din PE, care a estimat totuşi că s-au înregistrat unele progrese prin alocarea unor fonduri suplimentare acestui capitol în proiectul bugetului multianual al UE.

La finalul intervenţiei sale, Swoboda a avertizat asupra tendinţei de creştere a caracterului interguvernamental al măsurilor în interiorul UE. 'Toate aceste probleme trebuie să fie gestionate de Consiliul European. Din acest motiv avem un Consiliu European. Tendinţa către interguvernalism pe care o promovează cancelarul Merkel şi ministrul său de finanţe Schauble este inacceptabilă', a conchis liderul eurodeputaţilor socialişti.

×