Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, discuta cu presedintia americana posibilitatea de a parasi diplomatia Casei Albe pentru a prelua conducerea Bancii Mondiale. Clinton va deveni astfel prima femeie care ajunge sef al institutiei. Preluarea postului la Banca Mondiala ar putea avea loc anul urmator, odata cu incheierea mandatului actualului presedinte al bancii, Robert Zoellick.
Astfel, atat Banca Mondiala, cat si Fondul Monetar International ar putea fi conduse, pentru prima data in istoria celor doua institutii financiare, de femei. Ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, este considerata favorita pentru preluarea functiei de director general al FMI.
Se pare ca presedintele Obama si-ar fi exprimat sustinerea pentru preluarea conducerii BM de catre fosta Prima Doamna a SUA. Este neclar daca Obama a acceptat formal sa o nominalizeze pentru conducerea Bancii Mondiale, situatie in care este necesara aprobarea celor 187 de state membre ale institutiei.
Momentul discutiilor nu este neobisnuit avand in vedere ca SUA analizeaza daca sa sustina inca un reprezentant al Europei la sefia FMI, organizatia sora a Bancii Mondiale.
Potrivit unei intelegeri neoficiale intre SUA si Europa, FMI a fost intotdeauna condus de un european, iar primul post ca importanta la Banca Mondiala a revenit SUA. Aceasta intelegere intre europeni si americani este pusa la incercare tot mai mult de economiile emergente lasate pe dinafara procesului.
SUA nu s-au exprimat public pentru Lagarde, candidatul european la conducerea FMI, insa exista asteptari ca americanii vor respecta intelegerea.
Niciuna din cele doua institutii nu a mai fost condusa pana acum de o femeie, noteaza Reuters, citata de Mediafax.
In cazul in care Clinton ar parasi diplomatia SUA, John Kerry, un apropiat al presedintelui Obama, care conduce si Comisia pentru Relatii Externe din Senat, se afla sprintre posibilii inlocuitori.
Banca Mondiala asigura fonduri de miliarde de dolari pentru cele mai sarace state din lume si se afla in centrul unor probleme precum schimbarile climatice, reconstructia statelor afectate de conflicte.