x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hollande dă fiori:”E ultima şansă sau va fi război”. Găsirea unei soluţii diplomatice la criza ucraineană, obiectivul weekend-ului

Hollande dă fiori:”E ultima şansă sau va fi război”. Găsirea unei soluţii diplomatice la criza ucraineană, obiectivul weekend-ului

de Marina Constantinoiu    |    08 Feb 2015   •   18:09
Hollande dă fiori:”E ultima şansă sau va fi război”. Găsirea unei soluţii diplomatice la criza ucraineană, obiectivul weekend-ului

Conflictul din Ucraina a fost în centrul dezbaterilor în cursul acestui weekend, pe mai multe paliere. Preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au reuşit vineri, după cinci ore de negocieri la Kremlin, să obţină din partea preşedintelui rus Vladimir Putin acordul pentru un proiect de plan de pace, care urmează să fie scris şi despre care nu au răsuflat detalii. Un pas teoretic încurajator, pentru acest conflict care durează de 10 luni.

Sâmbătă dimineaţă, preşedintele francez a declarat pentru France2 că una dintre măsurile prevăzute în acest plan, care n-a făcut încă obiectul unui acord, este instituirea unei zone demilitarizate de 50-70 de kilometri de fiecare parte a liniei de demarcaţie în Ucraina. În plus, precizează FTVi, Francois Hollande ia în calcul o puternică autonomie a teritoriilor ocupate de rebeli.

Nesiguranţă

La rândul ei, cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu este sigur că iniţiativa franco-germană de pace în Ucraina va reuşi. Declaraţia a fost făcută la Munchen, unde participa la lucrările celei de-a 51-a Conferinţe de Securitate, eveniment care a subliniat cât de nuanţate şi diverse sunt părerile despre rezolvarea crizei ucrainene, în rândul liderilor Alianţei Nord-Atlantice.
Francois Hollande i-o luase înainte, declarând că acest proiect de plan de pace “este una dintre ultimele şanse” de a găsi un acord, dacă nu “va fi război”.

Preşedintele rus i-a răspuns, dând asigurări că Rusia “nu are de gând să intre în război cu nimeni”. “Nu avem de gând să ne războim cu nimeni, vrem să cooperăm cu toţi”, a dat el asigurări, potrivit Interfax.

La rândul său, vice-preşedintele american Joe Biden l-a îndemnat pe preşedintele american să-şi arate bunăvoinţa în criza ucraineană “prin acte, nu vorbe”. “Orice acord va fi judecat prin acţiunile pe care Rusia le întreprinde în teren, nu prin hârtia pe care o semnează. De prea multe ori preşedintele Putin a promis pacea şi a livrat tancuri, trupe şi arme”, a spus el la Munchen.

Miercuri, la Minsk

Cancelarul german a avertizat că trimiterea de arme pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva paramilitarilor ruşi în estul ţării nu va rezolva criza, o afirmaţie mult comentată. A fost un maraton diplomatic pentru Angela Merkel şi Francois Hollande, care înainte de vizita de la Moscova au mers la Kiev, unde au discutat cu preşedintele Petro Poroşenko.

Miercuri, la Minsk, urmează să fie discutat planul de pace pentru Ucraina. În prezenţa liderilor Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei. Cei patru lideri au discutat duminică telefonic “un pachet de măsuri” pentru a încerca să ajungă la un acord.  Preşedintele ucrainean a declarat la Munchen că Ucraina este gata să ofere o încetarea necondiţionată a focului în estul ţării.

Adiministraţia de la Kiev susţine că luptele din est costă bugetul Ucrainei între 5 şi 7 milioane de euro pe zi, o sumă extrem de mare pentru o ţară în recesiune.

×