x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hong Kong vrea să extrădeze persoane suspectate de infracţiuni în China continentală

Hong Kong vrea să extrădeze persoane suspectate de infracţiuni în China continentală

03 Apr 2019   •   12:38
Hong Kong vrea să extrădeze persoane suspectate de infracţiuni în China continentală

Hong Kong-ul a iniţiat miercuri un controversat proiect de lege care îi permite să extrădeze persoane suspectate de infracţiuni în China continentală, o schimbare a legii care a stârnit îngrijorări printre oamenii de afaceri şi liderii politici, informează dpa. 

Hong Kong-ul şi China nu au acord de extrădare, însă noul proiect de lege înaintat în consiliul legislativ al oraşului va permite extrădările pentru fiecare caz în parte pentru zonele cu care nu există un acord, inclusiv în China continentală şi Taiwan. 

Proiectul de lege va permite extrădarea pentru 37 de infracţiuni pasibile de sentinţe de maxim trei ani de închisoare. 

Chiar dacă mulţi din tabăra pro-democraţie din Hong Kong se opun acestui proiect de lege, este de aşteptat ca el să devină lege în condiţiile în care aceştia sunt minoritari în consiliul legislativ al oraşului. 

Potrivit secretarului pentru securitate John Lee, aceste schimbări vor acoperi lacunele din legislaţie şi nu vor fi folosite în cazul ofenselor aduse "opiniilor politice, religiei, naţionalităţii sau etnicităţii". 

Proiectul de lege a fost introdus în urma unui caz de anul trecut, când un bărbat a fost acuzat că şi-a ucis iubita însărcinată în timpul unei vacanţe în Taiwan, însă nu a putut fi extrădat, în condiţiile în care Taipeiul şi Hong Kong-ul nu au un acord de extrădare. 

Oricum, proiectul de lege a devenit o problemă diplomatică, în condiţiile în care atât Hong Kong-ul, cât şi Beijingul consideră Taiwanul, insula autonomă, parte a Chinei. Oficialii taiwanezi s-au pronunţat împotriva acordului de extrădare, existând temeri că acesta ar putea fi folosit pentru impunerea suveranităţii Beijingului asupra insulei, potrivit South China Morning Post.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: hong kong China extradare