x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hrebenciuc a avut conturi secrete la HSBC. Dezvăluirea, în cadrul scandalului SwissLeaks, vine de la RISE Project

Hrebenciuc a avut conturi secrete la HSBC. Dezvăluirea, în cadrul scandalului SwissLeaks, vine de la RISE Project

de Marina Constantinoiu    |    10 Feb 2015   •   18:01
Hrebenciuc a avut conturi secrete la HSBC. Dezvăluirea, în cadrul scandalului SwissLeaks, vine de la RISE Project

Scandalul filialei elveţiene a puternicei bănci HSBC, care îşi are sediul central la Londra, bancă acuzată că a ajutat numeroşi clienţi bogaţi să eludeze plata impozitelor în ţările de origine, loveşte – în plin – şi în România. Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, dezvăluie portalul de investigaţii RISE Project, ar fi avut conturi secrete la filiala din Geneva a controversatei bănci.

RISE Project va prezenta în zilele următoare numele unor personaje din politica şi afacerile româneşti care au deţinut conturi secrete în filiala băncii HSBC din Elveţia, anunţă site-ul organizaţiei media.

Documentele văzute de reporterii RISE acoperă intervalul 1974-2007 şi fac parte dintr-un set de mii de acte bancare care detaliază transferuri în valoare de peste 100 de miliarde de dolari şi care dezvăluie numele unor criminali, evazionişti, politicieni, celebrităţi sau oameni de afaceri din toată lumea. Printre clienţi se numără şi foşti sau actuali politicieni din Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Georgia, Kenya, România, India, Liechtensetein, Mexic, Liban, Tunisia, Republica Democrată Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Filipine sau Algeria.
Toţi aceştia au folosit serviciile băncii din ţara cantoanelor, cel puţin până în anul 2007.

Înscrisurile au fost obţinute de cotidianul francez Le Monde şi de International Consortium of Investigative Journalists, o reţea globală de jurnalişti de investigaţie din care fac parte şi membri ai RISE Project. Aceleaşi documente au fost folosite de către autorităţile franceze, dar şi de instituţii fiscale din alte ţări pentru a recupera sume mari de bani de la cetăţeni care au eludat plata taxelor.

Conturile Hrebenciuc-Deutsch
“Printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC se numără şi demnitarul PSD, Viorel Hrebenciuc, reţinut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure.

Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reuneşte două conturi. La acelaşi profil şi, implicit, la cele două conturi bancare, au mai avut acces soţia lui Hrebenciuc, Letiţia, fiul lor, Andrei, dar şi un personaj controversat, implicat într-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror.

Documentele arată că accesul la cele două conturi era împărţit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om-cheie în afacerea Megapower – o fraudă care a avut loc în anii ’90 şi în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari. Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996, dată la care afacerea Megapower nu se încheiase încă. Exact în acel an, 1996, Ministerul Finanţelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din această afacere”, scriu jurnaliştii de la RISE Project.

“Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996, dată la care afacerea Megapower nu se încheiase încă. Exact în acel an, 1996, Ministerul Finanţelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din această afacere”, precizează sursa citată.

“Profilul secret şi cele două conturi au fost închise în 2006, la zece ani după ce au fost înfiinţate. Documentele bancare aferente profilului indică faptul că în 2006 în conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari. Viorel Hrebenciuc nu a menţionat aceste sume în declaraţia sa de avere”, adaugă RISE Project.


×