x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hu Jintao nu mai participă la G8 şi revine în China

Hu Jintao nu mai participă la G8 şi revine în China

de Mihaela Matachita    |    08 Iul 2009   •   00:00

Incidentele etnice deosebit de violente, însoţite inclusiv de tentative de linşaj, de la Urumqi, capitala provinciei Xinjiang (din nord-vestul Chinei), l-au determinat pe preşedintele chinez Hu Jintao, aflat în vizită oficială în Italia pentru a participa la summitul G8, să îşi întrerupă călătoria şi să se întoarcă în ţară, au relatat agenţiile internaţionale de presă.

"Dată fiind agravarea tulburărilor din Xinjiang, preşedintele Hu Jintao a decis să îşi devanseze întoarcerea în China şi să nu mai participe la summitul G8", de la L'Aquila (în centrul Italiei), a anunţat agenţia italiană ANSA, citându-l pe Tang Heng, consilierul politic I din cadrul Ambasadei chineze la Roma. Informaţia a fost confirmată şi de agenţia oficială China Nouă. Totuşi, Beijingul va fi reprezentat de consilierul de stat, Dai Bingguo.

Din G8, grupul celor mai industrializate state, fac parte Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia şi Rusia. China urmează să participe la cea de a doua zi a lucrărilor, joi, când G8 se va extinde cu încă cinci ţări în curs de dezvoltare (Mexic, China, Africa de Sud, Brazilia şi India), împreună cu Egiptul. Această bruscă schimbare de program a liderului de la Beijing indică gravitatea situaţiei din nord-vestul Chinei.

URUMKI, îN CENTRUL FURTUNII
Autorităţile chineze au întărit puternic dispozitivele de securitate la Urumqi, în cursul zilei de miercuri oraşul părând calm după zilele de violenţe. Li Zhi, liderul comunist din Urumqi, a declarat că guvernul va cere pedeapsa capitală pentru cine va fi găsit responsabil de moartea a 156 de oameni, dumincă. El a adăugat că situaţia s-a stabilizat şi că forţele de securitate deţin controlul.

Li a precizat că multe persoane acuzate de crimă sunt deja arestate şi că majoritatea acestora sunt studenţi. Din elicopterele, care au survolat oraşul cu 2,3 milioane de locuitori, au fost aruncaţi "fluturaşi" cu îndemnuri la calm. Potrivit agenţiei oficiale China Nouă, miercuri s-au înregistrat doar incidente sporadice. În unele zone, locuitorii au ridicat baricade pentru a se evita confruntările.

Anterior, la Urumqi, chinezii han, majoritari în ţară, i-au atacat pe etnicii uiguri, musulmani, majoritari în provincia Xinjiang. În apropierea Pieţei Poporului, jurnaliştii au văzut cum o persoană a fost trântită la pământ şi cel puţin 20 de chinezi han, unii înarmaţi cu bâte, o loveau cu picioarele şi cu pumnii. Militarii aflaţi la 200 de metri, formând un cordon pentru a împiedica accesul într-un cartier uigur, au intervenit în minutele următoare pentru a salva victima, dar nu au făcut arestări.

Într-un alt incident, circa 50 de chinezi han au urmărit mai mulţi uiguri din care numai doi au scăpat, potrivit AFP. Un alt uigur a fost bătut crunt de şase bărbaţi şi femei la îndemnul mulţimii, dar poliţia a venit la locul incidentului fără a se grăbi şi nu a făcut arestări, adaugă agenţia franceză de ştiri. Un alt episod a fost urmat de o confuzie generală în care forţele de ordine au fost obligate să elibereze cel puţin un chinez han reţinut anterior.

Violenţele etnice au început duminică, printr-o revoltă a uigurilor, confruntările soldându-se cu 156 de morţi şi 1.080 de răniţi. Marţi, mii de etnici han, înarmaţi cu bastoane, lopeţi şi macete, au ieşit în stradă pentru a se răzbuna. În total, autorităţile au făcut peste 1.400 de arestări. Liderul uigurilor exilaţi în Statele Unite, Rebiya Kadeer, a afirmat miercuri că poliţia a ucis 400 de membri ai comunităţii sale etnice duminică seara, la Urumqi.

Kadeer, care este preşedinte al Congresului Mondial Uigur, citează surse uigure din "Turkestanul Oriental", nume cu care militanţii musulmani desemnează această regiune, potrivit cărora confruntările s-au extins şi în alte zone. China a acuzat-o pe Rebiya Kadeer (62 de ani) că ar fi alimentat confruntările, dar ea insistă că o manifestaţie paşnică a uigurilor a degenerat numai după ce autorităţile chineze au reacţionat cu "o forţă excesivă".

Mulţi din uigurii turcofoni se tem de numeroşii chinezi han sosiţi în zonă de când a început dezvoltarea vestului Chinei. Chinezii han spun despre uiguri că sunt înapoiaţi şi nerecunoscători pentru modernizarea şi dezvoltarea economică. Ei mai spun şi că religia uigurilor, o formă moderată de islam sunit, îi împiedică pe aceştia să se integreze în societatea chineză, care este oficial comunistă şi în majoritatea membrilor ei laică.

Autorităţile au încercat să ţină revolta sub control, blocând internetul, inclusiv site-urile de socializare, precum Facebook, şi limitând accesul la texte prin telefonie mobilă, prin care sunt distribuite mesaje Twitter. În acelaşi timp însă, poliţia a permis reprezentanţilor mass media străine să relateze evenimentele.

SCENARIU
Programul exerciţiilor militare comune ruso-chineze din 22-26 iulie, la Habarovsk (în Extremul orient rus) şi în China, se aseamănă "curios de mult" cu incidentele violente din Xinjiang, a relatat publicaţia rusă Gazeta citată de AFP. Potrivit scenariului manevrelor intitulate "Misiune paşnică 2009", un atac terorist are loc într-una din regiunile Chinei, iar populaţia este oprimată. Încep negocieri între terorişti şi populaţie, dar acestea eşuează, astfel că militarii recurg la forţă pentru a normaliza situaţia, a relatat Gazeta citând o sursă din Ministerul rus al Apărării.

×
Subiecte în articol: externe China