Un american si sotia sa romanca au povestit publicatiei newyorkeze Newsday cum au intrat intr-un birou nemobilat al Serviciului American de Imigrare si Naturalizare si au gasit mii de formulare pentru Cartea Verde completate aruncate intr-un cos urias de supermarket si pe jos.
ANA-MARIA LUCA
IMIGRANT. Experienta romancei Andrea Deszo cu neglijenta autoritatilor americane
din domeniul migratiei a ajuns in presa |
Adam Gurvitch si sotia sa de origine romana, Andrea Deszo, s-au gandit sa mearga personal in 1997 la Biroul Serviciului american de Imigrare si Naturalizare din New York, ca sa vada ce s-a intamplat cu cererea Andrei pentru Cartea Verde. O trimisese prin posta cu cateva saptamani inainte, iar functionarii ar fi trebuit sa dea un semn.
Asa ca s-au dus in Manhattan, la numarul 26 in Federal Plaza, si au asteptat ca cineva sa stea de vorba cu ei. In cele din urma, si-au luat inima-n dinti si-au intrat. Dar ceea ce au gasit acolo i-a lasat muti de uimire: o camera nemobilata in mijlocul careia se afla un urias cos de supermarket plin cu formulare pentru regularizarea sederii in Statele Unite, completate de mii de imigranti.
DREPTURILE IMIGRANTILOR. Gurvitch se ocupa de mai multa vreme de drepturile imigrantilor si a infiintat o fundatie care militeaza pentru asistenta medicala gratuita pentru imigrantii care muncesc in Statele Unite cu forme legale si care platesc si taxe. El s-a gandit ca trebuie sa povesteasca si altora despre ce au vazut in biroul Serviciului de Imigrare si Naturalizare (INS) din Manhattan, in 1997. Publicatia Newsday din New York le-a crezut povestea si a publicat-o.
Sotul Andrei Deszo are o diploma de master in management nonguvernamental, a facut un studiu despre tinerii imigranti si lucreaza pentru New York Immigration Coalition, o fundatie compusa din mai mult de 200 de asociatii care militeaza pentru drepturile imigrantilor.
Citește pe Antena3.ro
UN PROCES PREA INDELUNGAT
|
Aproape jumatate dintre cei 126.000 de imigranti din New York, care au depus cereri pentru cetatenia americana, au pierdut sansa de a vota in alegerile prezidentiale, deoarece autoritatile care se ocupa de verificarea lor se misca foarte incet, spune un studiu al americanilor, citat de New York Times. New York Immigration Coalition, grupul pentru care lucreaza si Adam Gurvitch, a dat publicitatii un studiu, conform caruia aproximativ 60.000 de imigranti din New York care vor sa devina cetateni americani nu au fost naturalizati la timp ca sa poata participa la alegeri. Situatia este la fel si in alte state americane, au spus sefii coalitiei de organizatii nonguvernamentale. In Florida, numarul celor care aveau dreptul sa primeasca cetatenia in sase luni ajunge la 25.000. Ei nu au primit-o din cauza ca procesul dureaza de fapt 21 de luni. Aceasta se intampla pentru ca fiecare candidat trebuie sa treaca prin cel putin trei serii de controale de securitate: verificarea bazei de date a Interagency Border Information System (IBIS), o verificare a amprentelor si a numelui de catre FBI.
|