x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ianukovici a ramas aproape singur

Ianukovici a ramas aproape singur

30 Noi 2004   •   00:00

Reunit in sesiune de urgenta, Parlamentul ucrainean a respins ieri primul text al motiunii de neincredere pe care Opozitia a formulat-o impotriva premierului Viktor Ianukovici.

ANCA ALDEA

Click pentru a mari imaginea
CONTINUITATE. Sustinatorii prooccidentalului Viktor Iuscenko s-au mutat ieri de la Guvern la Parlament
Legislativul s-a reunit ieri intr-o sedinta extraordinara, in cursul careia urma sa se pronunte asupra unei motiuni de neincredere fata de premierul Viktor Ianukovici, considerat de Comisia Electorala Centrala drept castigatorul final al alegerilor prezidentiale. Legislativul, alcatuit in majoritate din deputati favorabili presedintelui Leonid Kucima, a respins intr-o prima faza motiunea de neincredere si a anuntat ca, in cursul zilei de astazi, va continua examinarea procedurii.

Un vot de neincredere al Parlamentului la adresa Guvernului nu are forta unei legi, pentru ca Executivul a fost format in urma cu un an si nu poate, din punct de vedere legal, sa faca obiectul unei motiuni de cenzura. Votul Parlamentului ar reprezenta insa o presiune suplimentara exercitata asupra premierului.

GUVERN POPULAR. Opozitia a cerut insistent inlocuirea Cabinetului cu "un guvern popular" si a decis reluarea blocadei la sediile Executivului, Parlamentului si administratiei prezidentiale, dupa ce membrii Legislativului au anuntat ca vor amana cu o zi votul motiunii de neincredere impotriva premierului ucrainean.

Nemultumiti de esecul negocierilor intre Putere si Opozitie si de decizia Parlamentului, sustinatorii lui Viktor Iuscenko au incercat sa intre cu forta in Parlament. "Jos Guvernul", au strigat in cor cateva sute de manifestanti pro-Iuscenko, care au reusit sa treaca de dispozitivul de securitate amplasat de fortele de ordine in fata Parlamentului, in timp ce deputatii au iesit din cladire pentru a le vorbi protestatarilor.

Din cauza instabilitatii politice, Ianukovici se crede batut de soarta. "Am fost inlaturat prin mijloace abuzive de la conducerea Guvernului, sediul Executivului a fost blocat, oamenii care incearca sa vina la birou sunt jigniti si umiliti. Si masina mea a fost blocata in drum spre Guvern, s-a incercat oprirea ei si poate chiar retinerea mea", a declarat recent Ianukovici cotidianului ucrainean Forum, citat de Rador. Premierul prorus, care exclude ipoteza demisiei sale, nu s-a multumit insa cu aceste afirmatii si a decis sa-si trimita familia undeva in afara Kievului.

RISC ECONOMIC. Asupra faptului ca situatia din Ucraina devine din ce in ce mai grava si cu implicatii economice tot mai serioase a avertizat si agentia Standard and Poor’s. Expertii agentiei au afirmat ca sistemul bancar din aceasta tara risca sa se destabilizeze daca se prelungeste criza. "Sistemul financiar al tarii s-ar putea narui ca un castel din carti de joc", sustin reprezentantii Standard and Poor’s.

"REVOLUTIA, O DIAREE"
Serghei Markov si Gleb Pavlovski, doi consilieri de imagine trimisi de Putin la Kiev pentru a-i oferi consultanta lui Ianukovici, au facut ieri dezvaluiri senzationale ziarului Moscow Times. Markov este convins ca ucrainenii sunt impotriva lui Ianukovici din cauza trecutului "patat" al acestuia, si nu pentru ca Rusia ar fi intervenit, in vreun fel, in alegerile prezidentiale. El sustine ca Ianukovici a fost condamnat, la varsta de 17 ani, pentru jaf, si, la 20 de ani, a fost inchis pentru vatamare corporala grava. Pentru Markov si discursul public al lui Ianukovici lasa de dorit: "Nu vorbeste corect nici ucraineana, nici rusa". Analistul Gleb Pavlovski este transant in privinta Opozitiei din Ucraina si nu se fereste sa caracterizeze pozitia Occidentului fata de Kiev ca fiind "o invazie politica", fata de care Rusia trebuie sa ia nota. El a declarat ziarului Komsomolskaia Pravda ca "revolutia (Opozitiei ucrainene, n.r.) are culoarea diareei de copil". Markov a dezvaluit ca echipa de specialisti in PR, pe care Putin a trimis-o la Kiev, a fost sustinuta financiar "cu sute de milioane de dolari", de catre oamenii de afaceri rusi cu interese in Ucraina. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: externe ianukovici