Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA, International Air Transport Association) a denunţat marţi obstrucţionarea anchetei în cazul prăbuşirii avionului malaezian în estul Ucrainei şi a cerut să fie predate corpurile victimelor rapid rudelor lor, relatează AFP.
''Tragedia avionului de pe zborul MH17 este un ultraj. La sfârşitul săptămânii trecute s-a confirmat faptul că pasagerii şi echipajul de la bordul avionului au fost victimele unei crime odioase'', a declarat într-un comunicat Tony Tyler, directorul general al IATA, organizaţie ce regrupează în ansamblu companiile aeriene din lume.
Avionul era ''în mod clar identificat ca fiind un zbor comercial. Şi el a fost doborât, încălcându-se total dreptul internaţional, normele şi convenţiile'' în timp ce zbura la o altitudine considerată ca fiind ''sigură'', a denunţat el, adăugând că, ''printre priorităţile imediate, corpurile victimelor trebuie returnate rudelor lor într-un mod respectuos''. ''De peste patru zile, asistăm la imagini înspăimântătoare de la scena accidentului'', a afirmat Tyler.
Respect pentru familiile victimelor
Directorul general al IATA le-a cerut guvernelor să lase deoparte diferendele lor şi să trateze victimele şi pe familiile lor cu demnitatea pe care o merită'', ''ceea ce include securizarea de urgenţă a locului'' prăbuşirii avionului.
''Ancheta trebuie să fie de asemenea lansată rapid'', cu o totală libertate de acces şi acţiune, a subliniat Tyler, care a denunţat ''acţiunile'' ce au încetinit înaintarea anchetei.
Boeingul 777, cu aproape 300 de persoane la bord, care efectua cursa Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a prăbuşit joia trecută în estul Ucrainei, probabil doborât de o rachetă trasă, potrivit SUA, dintr-o zonă controlată se către rebelii susţinuţi de Moscova. Toate persoanele de la bordul avionului şi-au pierdut viaţa.
„Cutiile negre” vor fi decriptate în Marea Britanie
„Cutiile negre” ale avionului vor fi decriptate în Marea Britanie, a anunţat Guvernul ucrainean pe site-ul său oficial, citat de Ria Novosti.
Aşa-numiţii lideri ai autoproclamatei „republici populare” Doneţk au remis anterior cele două „cutii negre” ale avionului malaezian unor experţi din Malaezia, cu condiţia ca aceştia să asigure acces la ele şi reprezentanţilor Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civilă (ICAO).
După cum precizează Executivul de la Kiev, a fost trimisă o solicitare ca Olanda, ţara care a avut cel mai mult de pătimit în urma acestei cumplite tragedii, să delege o echipă de experţi pentru investigarea cauzelor producerii catastrofei aeriene. Este de aşteptat ca autorităţile olandeze să ia o decizie în acest sens cât mai curând.
Dintre cele 298 de persoane aflate la bordul avionului ce efectua zborul MH17 (Amsterdam - Kuala Lumpur), 192 erau cetăţeni olandezi.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni o rezoluţie în care a cerut ca aceia care se fac responsabili de tragedia aeriană să fie aduşi în faţa justiţiei, oprirea ostilităţilor în care s-a prăbuşit avionul malaezian pentru desfăşurarea anchetei şi acces securizat pentru experţii internaţionali.
Trenul cu cadavre, spre Harkov, apoi Olanda
Trenul cu camere frigorifice care transportă corpurile neînsufleţite ale pasagerilor zborului MH17, doborât joia trecută, a sosit marţi la Harkov, oraş din estul Ucrainei dar controlat de Guvernul de la Kiev, informează AFP.
Corpurile neînsufleţite ale victimelor urmează să fie remise delegaţiei olandeze care le va transporta cu avionul la Amsterdam pentru a fi identificate înainte de a fi predate familiilor lor, prin intermediul serviciilor din ţările lor.
Trenul, compus din cinci vagoane frigorifice, cu inscripţia „Donbas”, a intrat mai întâi în gara Harkov-Balaşovski, ca apoi să-şi termine cursa în interiorul uzinei de tancuri Malîşev.
Potrivit unui lider al rebelilor, corpurile a 282 din cei 298 de ocupanţi ai avionului malaezian au fost recuperate, precum şi numeroase fragmente aparţinând altor 16 victime.
Avionul Boeing 777, care efectua un zbor pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a prăbuşit joia trecută în estul Ucrainei, probabil doborât de o rachetă trasă dintr-o zonă controlată de „rebelii susţinuţi de Rusia”, potrivit SUA.
Rusia s-a declarat marţi pregătită să ofere un „ajutor complet” în desfăşurarea anchetei asupra catastrofei aviatice din estul Ucrainei, inclusiv prin trimiterea de experţi, şi a salutat rezoluţia ONU prin care Naţiunile Unite cer acces liber la locul tragediei.
Rusia, gata să furnizeze ajutor complet
„Rusia este gata să furnizeze un ajutor complet, inclusiv prin mobilizarea de specialişti”, indică Ministerul rus de Externe. Diplomaţia de la Moscova consideră în acelaşi timp că „o astfel de catastrofă trebuie să fie elucidată cu participarea activă a Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile”, care depinde de ONU.
Miniştrii europeni de Externe vor ameninţa în câteva zile Rusia cu noi sancţiuni, dacă Moscova nu cooperează imediat şi deplin pentru elucidarea cauzelor prăbuşirii avionului malaezian în estul separatist al Ucrainei, a declarat marţi ambasadorul Olandei pe lângă Uniunea Europeană, Pieter De Gooijer, citat de agenţia DPA.
O declaraţie comună a miniştrilor europeni de Externe, reuniţi marţi la Bruxelles, va arăta determinarea lor „de a acţiona dacă o cooperare deplină şi imediată din partea Rusiei nu se va materializa”, a declarat diplomatul olandez în timpul unei dezbateri desfăşurate la Parlamentul European, precizând că o decizie va fi luată în câteva zile.