Tensiunile politice din Grecia au adus in prim plan posibilitatea iesirii din zona euro, Europa incepand sa estimeze consecintele unei astfel de decizii, iar Der Spiegel deschide editia de luni cu un material intitulat "Acropole, adio - de ce ar trebui ca Grecia sa paraseasca euro", potrivit MEDIAFAX.
Negocierile politice de la Atena vor continua luni, intermediate de presedintele Karolos Papoulias, dupa ce partidul de extrema stanga Syriza, care a reusit sa obtina locul al doilea la alegerile generale din 6 mai, a refuzat sa sustina un guvern de uniune nationala care ar sprijini programul convenit cu institutiile financiare internationale.
Cele doua partide dominante din Grecia, care sustin acordul cu UE si FMI, nu au reusit sa obtina impreuna majoritatea parlamentara.
Grecia se apropie astfel de o noua runda de alegeri anticipate, iar posibilitatea iesirii tarii din zona euro nu mai reprezinta un subiect tabu in Europa.
Plecarea Greciei "nu ar fi neaparat fatala, dar nu este deloc atractiva", a declarat sambata Patrick Honohan, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, potrivit Bloomberg.
Iesirea Greciei din zona euro este posibila din punct de vedere tehnic, dar ar aduce daune monedei euro, a adaugat el.
Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a reiterat, intr-un interviu acordat Suddeutsche Zeitung, ca statele UE care vor ca Grecia sa respecte masurile de austeritate nu pot forta statul sa stea in zona euro.
Dezbaterea crestere economica versus austeritate se va plasa in centrul discutiilor din urmatoarele zile dintre proaspat alesul presedinte al Frantei, Francois Hollande, si cancelarul german Angela Merkel.
Hollande a fost promovat de Partidul Socialist si si-a bazat campania electorala pe promisiuni privind cresterea economica si renegocierea pactului fiscal al UE, in timp ce Merkel si-a impus in ultimii doi ani politica de austeritate in UE.
Ministrii Finantelor din zona euro se vor reuni luni la Bruxelles, iar discutiile vor fi, probabil, monopolizate de situatia din Grecia si de posibilitatea iesirii statului din zona euro, optiune care a trecut in centrul dezbaterii privind criza, fapt subliniat si pe prima pagina a Der Spiegel.
Der Spiegel, una dintre cele mai importante publicatii europene, deschide editia de luni cu un material intitulat "Acropole, adio - de ce ar trebui ca Grecia sa paraseasca euro".
Printre principalele puncte subliniate de Der Spiegel este posiblitatea ca UE sa continue sa finanteze Grecia chiar si in cazul plecarii statului din zona euro.
Comisia Europeana nu ia in calcul relaxarea conditiilor din acordul cu Grecia, a declarat duminica purtatorul de cuvant al CE Amadeu Altafaj, dezmintind o stire transmisa anterior de Real News Atena.
Totodata, oficialii bancilor centrale din Europa discuta posibilitatea iesirii Greciei din zona euro si strategii pentru a face fata consecintelor, a declarat vineri Per Jansson, viceguvernator al bancii centrale a Suediei.
Comisarul european pentur Economie si Politica Monetara, Olli Rehn, a declarat ca zona euro este mai rezistenta decat acum doi ani la o posibila plecare a Greciei.
"Cred in continuare ca Grecia poate ramane in zona euro si poate gasi o modalitate de a se asigura ca-si va respecta angajamentele. Ar fi mult mai rau pentru Grecia si pentru cetatenii ei, in special pentru cei mai saraci, decat pentru restul Europei. Si Europa ar suferi, dar Grecia ar suferi mai mult", considera Rehn.
Guvernul de la Atena ar ramane fara bani la inceputul luni iulie daca creditorii externi ar hotari sa nu distribuie urmatoarea transa din programul de finantare externa, potrivit unui raport prezentat saptamana trecuta de Bank of America Merrill Lynch.