x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Igor Dodon este lovit în referendum

Igor Dodon este lovit în referendum

28 Iul 2017   •   13:35
Igor Dodon este lovit în referendum
Sursa foto: GrigorePopescu

Curtea Constituţională din Republica Moldova a invalidat,  ieri, decretul preşedintelui Igor Dodon cu privire la convocarea unui referendum consultativ în luna septembrie, prin care liderul prorus voia să transforme ţara din republică parlamentară în una prezidenţială, relatează site-ul Radio Chişinău.

Dodon consideră „absolut necesară” atribuirea unor drepturi suplimentare preşedintelui ţării de dizolvare a Parlamentului şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. În schimb, Curtea Constituţională a hotărât că întrebările la care urmau să răspundă cetăţenii depăşesc competenţele şefului statului, iar prin semnarea decretului respectiv, Dodon a încălcat legea fundamentală. Decretul semnat de Dodon prevedea că referendumul urma să se desfăşoare la 24 septembrie, iar cetăţenii ar fi trebuit să răspundă la patru întrebări din domenii diferite. Întrebările din propunerea de referendum se mai refereau şi la abrogarea legii care prevede transformarea în datorie publică a unui miliard de dolari delapidat din sistemul bancar moldovenesc, la diminuarea numărului de deputaţi şi la predarea în şcoli a disciplinei „Istoria Moldovei”. Curtea Constituţională a mai declarat ca fiind neconstituţional şi un articol din Codul Electoral care prevede că preşedintele poate iniţia referendumuri de toate tipurile, nu doar consultative, dar şi constituţionale. Acest articol contravine Constituţiei, care îl limitează pe preşedinte la iniţierea referendumurilor de tip consultativ, a precizat preşedintele Curţii, Tudor Panţâru.

 

Decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova privind invalidarea decretului dat de președintele Igor Dodon a fost anunțată de președintele Curții, Tudor Panțâru.

 

Republica Moldova are nevoie de un președinte cu atribuții largi”. IGOR DODON

×