x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Igor Dodon vrea ca Rusia să stopeze românizarea tinerilor din Republica Moldova

Igor Dodon vrea ca Rusia să stopeze românizarea tinerilor din Republica Moldova

18 Dec 2016   •   15:50
Igor Dodon vrea ca Rusia să stopeze românizarea tinerilor din Republica Moldova

Preşedintele ales la Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că oferirea de burse de studii tinerilor moldoveni din partea României este o politică de românizare şi susţine că Rusia ar urma să se implice în această situaţie şi să facă mai mult pentru a stopa românizarea, inclusiv prin oferirea unui număr mai mare de burse pentru tinerii din Republica Moldova. 

Totodată, Dodon afirmă că Republica Moldova trebuie să-şi ceară scuze de la Transnistria pentru războiul din 1992, a relatat sâmbătă site-ul Deschide.md. 

'Vă voi da un singur exemplu, pentru a nu critica Rusia, dar veţi înţelege. România oferă în fiecare an studii gratuite pentru mai mult de 5.000 de tineri din Republica Moldova. Aceşti tineri se bucură de o bursă, de cazare gratuită. Înţelegeţi ce îi învaţă acolo? Ei primesc cetăţenia română, apoi se întorc. Acest lucru înseamnă românizare. Rusia, dacă nu greşesc, oferă doar 150-200 de locuri. Simţiţi diferenţa? Când am fost co-preşedintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse în anii 2008-2009, ridicam mereu această întrebare', a declarat Dodon într-un interviu pentru Russia Today. 

Igor Dodon se întreabă de ce în Republica Moldova nu pot fi implementate mai multe iniţiative de genul 'Clubul izborsk' (platformă informativă pro-rusă). 

"Ei (România - n.r.) vin foarte agresiv. Şi educarea copiilor, şi societatea civilă. Dar noi cum le răspundem? Doar cu cuvinte frumoase? Aşa însă nu vom reuşi. Deocamdată, ne ţinem puternici, menţinem statalitatea moldovenească, de foarte multe ori pe entuziasm şi datorită faptului că avem aceleaşi rădăcini (cu Rusia - n.r.)", a mai spus preşedintele ales al Republicii Moldova, potrivit Deschide.md. 

În cadrul aceluiaşi interviu pentru Russia Today, Igor Dodon a declarat că Republica Moldova ar trebui să-şi ceară scuze faţă de Transnistria pentru războiul din 1992. Conflictul a izbucnit doar din cauza Republicii Moldova, deoarece şi-a dorit unirea cu România, a afirmat el. 'În primul rând este vina Republicii Moldova, recunosc acest fapt. De mai multe ori am declarat că noi trebuie să recunoaştem acest fapt şi să ne cerem scuze pentru moartea a sute, mii de cetăţeni', a spus Dodon

×