x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe IGPR despre articolul din Tidsskrift for Kriminalret: Cel în cauză nu face parte din Poliţia Română

IGPR despre articolul din Tidsskrift for Kriminalret: Cel în cauză nu face parte din Poliţia Română

14 Mar 2016   •   14:44
IGPR despre articolul din Tidsskrift for Kriminalret: Cel în cauză nu face parte din Poliţia Română
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Poliţia Română a precizat luni că, de fiecare dată când poliţiştii români desfăşoară activităţi operative pe teritoriul altui stat, instituţia informează, prin canalele de cooperare poliţienească, autorităţile din ţările respective, sursa citată subliniind că bărbatul la care se face referire în ştirea apărută în Tidsskrift for Kriminalret nu face parte din Poliţia Română.

''Poliţia Română efectuează acte de urmărire penală sub coordonarea procurorilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare. De fiecare dată când poliţiştii români desfăşoară activităţi operative pe teritoriul altui stat, instituţia informează, prin canalele de cooperare poliţienească, autorităţile din ţările respective. Referitor la cazul prezentat, vă informăm că aspectele semnalate fac obiectul unui dosar penal instrumentat de procurorii DIICOT, iar cel în cauză nu face parte din Poliţia Română'', se arată într-un comunicat postat pe site-ul IGPR.

Cotidianul economic Tidsskrift for Kriminalret, preluat luni de site-ul thelocal.dk. susţine că un român care a furat în 2013 echipamente de construcţii de la firme din Danemarca a acţionat la comanda poliţiei române, într-o operaţiune prin care se avea în vedere prinderea şefilor unor grupări infracţionale.

Sursa citată susţine că Înalta Curte de Est a Danemarcei a stabilit în 2013 că poliţia română comandase furturile, soldate cu o pagubă de 4 milioane de coroane daneze, într-o operaţiune vizând prinderea şefilor unor bande infracţionale române. Procurorul Jan Rechendorff a declarat, pentru agenţia daneză de presă Ritzau, că a fost vorba despre 'un caz foarte, foarte special', întrucât autorităţile daneze nu au ştiut nimic despre planurile omologilor lor din România, ilegale potrivit legii daneze.

Conform relatării din presă, românul a furat trei utilaje de construcţii de la firma Scantruck din localitatea Skive în noiembrie 2013, transportându-le în România, unde au fost predate unor indivizi descrişi ca făcând parte din mafia românească. O lună mai târziu, acelaşi bărbat a furat alte şase utilaje de la firma Nicolaisen & Larsen din Ulfborg. De acea dată, românul şi un complice au fost arestaţi într-un refugiu pe o autostradă din Germania. Românul a fost inculpat de autorităţile daneze, dar Înalta Curte de Est l-a achitat pentru că bărbatul lucra sub acoperire cu poliţia română - chiar dacă autorităţile daneze nu fuseseră nici informate, nici nu îşi dăduseră acordul pentru operaţiune, scrie sursa citată. AGERPRES

×