x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imagini spectaculoase: Un vulcan subacvatic, gata să erupă în zona Insulelor Canare (VIDEO)

Imagini spectaculoase: Un vulcan subacvatic, gata să erupă în zona Insulelor Canare (VIDEO)

05 Dec 2011   •   08:11
Imagini spectaculoase: Un vulcan subacvatic, gata să erupă în zona Insulelor Canare (VIDEO)

Un vulcan subacvatic din insula El Hierro este gata sa erupa. Potrivit specialistilor, aceasta eruptie poate da nastere unei noi insule sau o poate extinde pe cea deja existenta, scrie BBC News. Daca pentru unii eruptia este doar un spectacol plin de culori, pentru locuitorii din zona inseamna spaima pentru ca lava ar putea sa provoace dezastre inimaginabile.

Activitatea vulcanului subacvatic a inceput in urma cu mai bine de o luna, insa aceasta s-a intensificat in ultimele zile.

De la 60 de metri adancime, vulcanul "scuipa" gaze si lava, o mare parte dintre acestea ajungand la suprafata.

"Activitatea seismica din zona s-a intensificat foarte mult", a declarat Nemesio Perez, de la Institutul de Vulcanologie din Canare. "Deocamdata, eruptia din insula Hierro este doar la nivel subacvatic. In partea sudica a insulei, magma a trecut dincolo de crusta. Este de vazut daca acelasi lucru se va intampla si in partea de nord a insulei", a spus Joachim Gottsmann, vulcanolog de la Universitatea Bristol University din Marea Britanie.

O organizatie independenta care monitorizeaza activitatea seismica a ridicat gradul de alerta la rosu pentru ca au fost inregistrate eruptii insotite de fum, lava si pietre, dar si cutremure de intensitati mici.

×