x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imaginile surprinse de satelit confirmă distrugerea templului Baal Shamin din Palmira

Imaginile surprinse de satelit confirmă distrugerea templului Baal Shamin din Palmira

31 Aug 2015   •   22:13
Imaginile surprinse de satelit confirmă distrugerea templului Baal Shamin din Palmira

Imagini din satelit confirmă distrugerea templului Baal Shamin din oraşul istoric Palmira, din estul Siriei, un act revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic şi care a suscitat puternice reacţii de condamnare din partea comunităţii internaţionale, a anunţat vineri ONU.

Institutul Naţiunilor Unite pentru formare şi cercetare (UNITAR) a comparat imaginile din satelit ale sitului luate la 26 iunie şi 27 august şi a ajuns la concluzia că templul a fost distrus, numai coloanele din jur părând a fi mai puţin afectate.

Imaginile arată că templul, ridicat în anul 17 şi clasat de UNESCO în Patrimoniul Mondial al Umanităţii, a fost făcut bucăţi, a declarat purtătorul de cuvânt al institutului, Einar Bjorgo, citat de AFP.

Gruparea teroristă Statul Islamic a publicat marţi fotografii cu distrugerea templului, care a avut loc duminica trecută, imaginile arătând cum jihadiştii plasează în interiorul edificiului, precum şi pe coloane, mici recipiente cilindrice, conţinând probabil explozibili. Fotografiile arată de asemenea o explozie enormă, apoi un morman de moloz pe ceea ce pare a fi amplasamentul templului.

Distrugerea templului a provocat indignare în rândul comunităţii internaţionale, directoarea UNESCO, Irina Bokova, denunţând 'o crimă de război' şi 'o pierdere imensă' pentru umanitate.

Cu o săptămână înainte de distrugerea templului, jihadiştii l-au decapitat pe reputatul arheolog Khaled al-Assaad, în vârstă de 82 de ani, şef al Antichităţilor din Palmira în perioada 1963-2003.

Gruparea Statul Islamic, care controlează vaste regiuni din Siria şi Irak, a ocupat oraşul Palmira în luna mai, executând mai mulţi civili în timpul ofensivei sale. Capturarea oraşului Palmira 'este o ruşine pentru comunitatea internaţională, care a rămas cu braţele încrucişate în faţa infiltrării Statului Islamic în cel mai celebru oraş istoric din lume', scria la acea vreme cotidianul sirian Al-Watan.

×