Imagini din satelit confirmă distrugerea templului Baal Shamin din oraşul istoric Palmira, din estul Siriei, un act revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic şi care a suscitat puternice reacţii de condamnare din partea comunităţii internaţionale, a anunţat vineri ONU.
Institutul Naţiunilor Unite pentru formare şi cercetare (UNITAR) a comparat imaginile din satelit ale sitului luate la 26 iunie şi 27 august şi a ajuns la concluzia că templul a fost distrus, numai coloanele din jur părând a fi mai puţin afectate.
Imaginile arată că templul, ridicat în anul 17 şi clasat de UNESCO în Patrimoniul Mondial al Umanităţii, a fost făcut bucăţi, a declarat purtătorul de cuvânt al institutului, Einar Bjorgo, citat de AFP.
Gruparea teroristă Statul Islamic a publicat marţi fotografii cu distrugerea templului, care a avut loc duminica trecută, imaginile arătând cum jihadiştii plasează în interiorul edificiului, precum şi pe coloane, mici recipiente cilindrice, conţinând probabil explozibili. Fotografiile arată de asemenea o explozie enormă, apoi un morman de moloz pe ceea ce pare a fi amplasamentul templului.
Distrugerea templului a provocat indignare în rândul comunităţii internaţionale, directoarea UNESCO, Irina Bokova, denunţând 'o crimă de război' şi 'o pierdere imensă' pentru umanitate.
Cu o săptămână înainte de distrugerea templului, jihadiştii l-au decapitat pe reputatul arheolog Khaled al-Assaad, în vârstă de 82 de ani, şef al Antichităţilor din Palmira în perioada 1963-2003.
Gruparea Statul Islamic, care controlează vaste regiuni din Siria şi Irak, a ocupat oraşul Palmira în luna mai, executând mai mulţi civili în timpul ofensivei sale. Capturarea oraşului Palmira 'este o ruşine pentru comunitatea internaţională, care a rămas cu braţele încrucişate în faţa infiltrării Statului Islamic în cel mai celebru oraş istoric din lume', scria la acea vreme cotidianul sirian Al-Watan.